Hvor langt kan en toppolitiker tillade sig at gå i forsøget på at styre pressen og få sit budskab frem?
Det spørgsmål er blevet aktuelt, efter at den seneste tid har vist flere eksempler på politikere, der kræver ret til at sætte rammerne for pressens arbejde.
Interview løber helt af sporet
Senest er en af regeringens mest rutinerede og magtfulde minister - indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder - blevet rasende på en DR-journalist, fordi han stillede et spørgsmål, som ministeren ikke var forberedt på.
Interviewet, der blev båndet i fredags, med TV Avisens journalist forløber planmæssigt de første syv minutter. Men derefter begynder det hurtigt at gå skævt.
Bertel Haarder beklager
Spørgsmålet, der gør Bertel Haarder vred handler om en arbejdsgruppe, der er nedsat under Sundhedsstyrelsen. Denne arbejdsgruppe har til formål at komme med anbefalinger om netop fedme- og rygoperationer, og gruppen er først færdig med sit arbejde til marts.
Journalistens spørgsmål om, hvorfor ministeren ikke vil vente på arbejdsgruppens anbefalinger, gør Bertel Haarder vred.
Bertel Haarder har i dag undskyldt episoden overfor journalisten i et brev, som du kan læse her.
Tilføjelse: Efter artiklens offentliggørelse har Bertel Haarder opponeret mod formuleringer i artiklen. I blandt andet billedteksten fremgår det som en kendsgerning, at Bertel Haarders vredesudbrud mod DRs journalist skyldtes, at han fik stillet et spørgsmål, som han ikke var orienteret om på forhånd. Ifølge Bertel Haarder skyldtes hans vrede i stedet, at journalisten efter Bertel Harders opfattelse ikke respekterede en aftale om, hvor lang tid interviewet skulle tage, og at han havde en aftale om at nå til en julekoncert med sin kone.
ExternalContent