Flere og flere kommuner vælger at flytte madlavningen ud af plejehjemmene og over i centrale storkøkkener.
Det viser en ny omfattende kortlægning foretaget af DR. Ifølge kortlægningen, som indbefatter 95 ud af 98 af landets kommuner, så er det i dag kun fire ud af 10, som laver maden i plejehjemmets eget køkken.
Men nogle kommuner har valgt at gøre det anderledes. Et af de steder er Plejehjemmet Skjulhøjgård i Vanløse. Her laver man maden helt fra bunden i køkkenet i plejehjemmets kælder.
- Det kan da godt være, at det ville være nemmere og billigere, hvis vi fik leveret maden udefra, men det ville ikke være lige så lækkert, siger forstander på Skjulhøjgård Charlotte Meincke og fortsætter:
- Nu kan vi jo lave frisktillavet mad direkte fra køkken til bord.
Alt bliver lavet fra bunden
Det er blandt andet på grund af økonomiske hensyn i kommunerne, at de mange lokale køkkener er blevet lukket ned til fordel for de centrale storkøkkener.
Men hos Skjulhøjgård hænger økonomien sammen - også selvom alt bliver lavet fra bunden af økologiske varer, fortæller Charlotte Meincke.
- Hvis man tilbereder tingene helt fra bunden, så kan det hænge sammen. Hvis man køber halvfabrikerede økologiske varer, så bliver det dyrere, men det gør vi ikke, og der kan det betale sig, siger hun.
Plejehjemmet fik indtil får et år siden maden leveret ude fra. Men et ønske fra Københavns Kommune om at plejecentrene skal have lokale køkkener, har gjort, at plejehjemmet har fået mulighed for at lave maden i eget hus.
- Det betyder det hele
Ifølge Jens Kofod, som i mange år har forsket i ældres forhold på plejehjem, så spiller måltidet da også en afgørende rolle i kvaliteten af de ældres liv. Derfor er det problematisk, for både ernæring og livskvalitet, at de ældre får masseproduceret mad, som ofte står flere uger på køl, inden det bliver serveret.
Det er beboerne på Skjulhøjgård enige i, fortæller pensionist og beboer Ingeborg Gudrun Mejldahl. Hun var ikke begejstret for det mad, beboerne fik fra et storkøkken før i tiden.
- Det var jo allerede varmet en gang. Og så når det kom her og skulle varmes op igen, så bliver det noget kedeligt noget
At maden nu er god hver dag, gør en kæmpe forskel i de ældres liv, fortæller Ingeborg Gudrun Mejldahl.
- Det betyder det hele, at man får god mad. Så er man glad hver dag, siger hun.
Se mere om de maden i ældreplejen i TVAvisen klokken 21.30 og i Madmagasinet klokken 21.55 på DR1.