Smittetallene i Vollsmose er fortsat høje, og derfor er der skruet op for testindsatsen her i weekenden.
Og forbindelse med de mange smittede er det vigtigt at få fakta i spil, siger Nishan Ganesh, der er beboerformand i Birkeparken, der er et mindre område i Vollsmose, og medlem af Vollsmoses samarbejdsråd.
Fakta på bordet
Han peger på flere ting, der spiller ind på smittetallet i hans boligområde, som tit går tabt i debatten. Blandt andet at der bor flere per lejlighed, at man skal bruge fællesområder for at vaske tøj, og at mange beboere bliver nødt til at møde op på arbejde.
- Vi har en stor befolkningstæthed. Vi har mange mennesker, der bor på få kvadratmeter. Det betyder, at smittespredningen bliver stor.
- En anden faktuel ting er, at vi har store kontaktflader og områder, hvor vi kommer i kontakt, for eksempel på vaskerier, siger Nishan Ganesh, der understreger, at mange også har jobs, hvor det er svært at arbejde hjemmefra.
- Det er også en meget vigtig faktor, at mange af os beboere er på arbejde hver dag. Vi er sundhedspersonale, vi er bus- og taxachauffører. Vi SKAL være ude at arbejde.
Sådan er det også for Nishan Ganesh personligt.
- Jeg tager på arbejde hver dag og tager en risiko med hjem til mig og min datter. Det er noget, jeg gør for samfundet.
Flere store smitteudbrud er sket i områder, hvor en del beboere er af anden etnisk baggrund. Og det er der en logisk forklaring på, siger Morten Sodemann, der er professor og overlæge på indvandrermedicinsk klinik på Odense Universitetshospital.
Og det er flere af de samme grunde, som Nishan Ganesh peger på.
- Der bor dobbelt så mange mennesker i hver husholdning. Hvis bare én er smittet ude på arbejde og kommer hjem, så er risikoen for at blive smittet dobbelt så stor.
- Det skal man ikke have gået i skole særlig længe for at regne ud, tilføjer han.
Derfor har det også en betydning, om man har et arbejde, hvor man skal møde op og dermed bliver udsat for en smitterisiko.
Fælles front med smitten
Ønsket om at få testet Vollsmoses beboere kommer ikke kun fra byens borgmester. Det er et samarbejde mellem myndighederne og dem, der bor i Odense-bydelen. Det fortæller Nishan Ganesh.
- Det er noget, man har gjort i samarbejde med civilsamfundet og boligorganisationerne, for det er hele Danmark, der har behov for, at smittetallet kommer ned.
For det er helt afgørende, at endnu flere tager forbi et testcenter og får kørt en vatpind rundt i næsen eller halsen.
- Jeg ved, at mine naboer allerede har været igennem, så tusinde tak til alle dem, der allerede er blevet testet. Det er ikke for at belemre, men vi bliver nødt til at teste igennem, siger han.
For sent at sætte ind
Og selvom beboerformanden er godt tilfreds med, at der er blevet reageret på deres opråb, så kunne testindsatsen godt være sat ind en smule tidligere.
- Vi har selv råbt højt, og vi føler, at myndighederne er lidt sent på den.
Det er Morten Sodemann enig i.
- Nogle af de ting, man gør nu, skulle man måske have gjort før. Smittetallet har været højt længe i Vollsmose. Så det er lidt sent, men man kan stadig nå det, og jeg tror, at taktikken med at gå fra dør til dør er det, der virker her.
Der er dog et greb, som Morten Sodemann har gode erfaringer med, som ikke er blevet brugt af myndighederne.
- Jeg synes, man skulle have brugt tosprogede læger og sygeplejersker noget mere, for det er noget af det, vi ved, der virker rigtig, rigtig godt.