Basil Hassans hustru og datter sidder i IS-fangelejr: 'Basil er helt sikkert død'

Basil Hassans hollandske hustru sætter nu dato på den danske terrorists død.

Billedet her er et af de eneste, der er blevet offentliggjort af terroristen Basil Hassan, siden han forlod Danmark i 2013.

Basil Hassan, der lige nu er omdrejningspunktet i en stor dansk terrorsag, har både barn og hustru i den syriske fangelejr Al Hol.

Det bekræfter hustruen selv og flere af hinanden uafhængige kilder over for DR.

Hustruen er en hollandsk kvinde, der hos terrororganisationen Islamisk Stat er gået under navnet Umm Baraa.

Danske Basil Hassan er ifølge flere efterretningstjenester en af de syrienskrigere, der har været højtplaceret hos terrororganisationen Islamisk Stat.

I 2017 blev han meldt dræbt, men uden at de danske efterretningstjenester efterfølgende officielt kunne bekræfte det.

Både i 2017 og 2018 arbejdede danske myndigheder endda ud fra, at hans død kunne være opfundet, siger flere kilder til DR.

- Jeg har hørt, at folk ikke tror på, at han er død. Men jeg er sikker på det og forstår ikke, at nogen tvivler. Han døde den 9. eller 10. juli 2017, siger Umm Baraa til DR og fortsætter:

- Jeg hørte om hans død via en besked på min telefon, men én fortalte mig det også personligt.

Det er første gang, at centrale personer tæt på Basil Hassan fortæller om hans død, der har været omgærdet af stor mystik.

- Sidste gang, jeg hørte fra ham, var en uge før hans død, siger Umm Baraa.

Ifølge Umm Baraa havde Basil Hassan forladt Raqqa sammen med hende, da krigen mod Islamisk Stat kom nærmere byen.

Parret var sammen rejst til byen Mayadeen i provinsen Deir Azzor i det østlige Syrien, men Basil Hassan rejste senere tilbage til Raqqa, hvorefter Umm Baraa fik at vide, at han var blevet dræbt i Raqqa.

Denne oplysning står i kontrast til det, der tidligere er meldt ud om Basil Hassans død. I det tidlige efterår 2017 skrev et libanesisk medie, at Basil Hassan var blevet dræbt tæt på grænsen mellem Libanon og Syrien.

Har to børn med libanesisk kvinde

Umm Baraa fødte i foråret 2017 Basil Hassans datter, og de er i dag blandt tusindvis af kvinder og børn, der er tilbageholdt i de såkaldte IS-lejre, efter at de er blevet tvunget ud af Islamisk Stats sidste områder. Mange vestlige lande, herunder Danmark, ønsker ikke deres statsborgere tilbage.

Basil Hassans hustru og to-årige datter har været i Al Hol-lejren siden marts 2019 og var således blandt de allersidste IS-tilhængere til overgive sig ved gruppens sidste bastion i det østlige Syrien.

Foruden Umm Baraa har Basil Hassan også været gift med en libanesisk kvinde, som han har to børn med. Børnene blev født, før han tilsluttede sig Islamisk Stat.

Den libanesiske kone har ifølge DR's oplysninger set Basil Hassan jævnligt både i Libanon og i Tyrkiet i 2013 og 2014, mens Basil Hassan var højt placeret i Islamisk Stat.

Umm Baraa er hollænder og rejste til terrororganisationen Islamisk Stat som ganske ung teenager i 2014. Hun var først gift med en anden IS-kriger fra Bangladesh.

Da Umm Baraas første mand blev dræbt, giftede hun sig med danske Basil Hassan.

- Livet med Basil var godt. Han var en god mand med meget tålmodighed. Han forlod hjemmet tidligt om morgenen og kom hjem sent. Han talte aldrig om, hvad han lavede, siger Umm Baraa til DR.

Umm Baraa er kendes kaldenavn hos Islamisk Stat. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.

Flere danske myndighedskilder har tidligere over for DR bekræftet, at man er bekendt med, at Basil Hassan har haft en hollandsk hustru, mens han var tilsluttet Islamisk Stat.

Umm Baraa fortæller til DR, at hun har talt med danske myndigheder i Al Hol-Lejren.

Slaver stod frem

Tidligere på året fandt DR frem til flere yazidi-kvinder, som Basil Hassan havde holdt som slaver i Raqqa, mens han var gift

En af dem giftede han sig med, og Layla Talou fortalte til DR, at hun kun giftede sig med Basil Hassan for at vinde Islamisk Stats tillid.

Det lykkedes hende efter en måneds ægteskab at flygte ud af Raqqa, mens Basil Hassan opholdt sig ved fronten.

Mens Leyla Talou boede i Raqqa, mødte hun flere gange Basil Hassans hollandske hustru Umm Baraa, der på det tidspunkt var gravid med Basil Hassans datter.

Layla Talou kendte Basil Hassan ved hans krigernavn Abu Hani al-Lubnani, og mens hun var gift med ham, overhørte hun, hvordan den hollandske hustru skældte ham ud i telefonen.

- Umm Baraa var jaloux, fordi Abu Hani havde giftet sig med mig. Jeg mødte hende nogle gange, men havde ellers ikke noget med hende at gøre. Han fordelte sin tid mellem os, og nogle gange overnattede han hos hende, husker Layla Talou.

Ifølge Layla Talou var det Basil Hassans plan, hvis krigen kom til Raqqa, at hun skulle flygte til samme by, Mayadeen, som Umm Baraa en overgang boede i, inden hun flygtede videre og endte med at komme ud af den sidste IS-lomme i Syrien tidligere på året.

Nægter sig skyldig

Basil Hassan er lige nu central i en stor dansk terrorsag, der handler om droner.

Anklagemyndigheden mener, at Basil Hassan har været hovedfiguren i et dansk netværk, der i fem år købte og sendte dronedele til Islamisk Stat.

Basil Hassan menes at have spillet en ledende rolle i IS’ udvikling af et droneprogram, ligesom han er mistænkt for drabsforsøget mod Lars Hedegaard i 2013.

Fordi Basil Hassan ikke er i Danmark, er han ikke tiltalt i terrorsagen, men det er tre andre mænd fra det formodede netværk.

Selv om Basil Hassan har været meldt dræbt allerede i 2017, har han i dronesagen en forsvarsadvokat, Thorkild Høyer.

Thorkild Høyer har flere gange understreget, at han ikke har talt med sin klient i mange år, men oplyser, at Basil Hassan nægter sig skyldig i anklagerne om, at han skulle have bestilt og købt dronedele til Islamisk Stat.

Hverken Politiets Efterretningstjeneste eller Forsvarets Efterretningstjeneste har ikke ønsket at kommentere oplysningerne.