Barn smittet med mæslinger: Næsten 200 kan have været udsat for smitte

Et tilfælde af mæslinger er i princippet et udbrud. Derfor gør myndighederne alt for at sikre, at smitten ikke spreder sig.

Mæslinger smitter hurtigt. Derfor gør Statens Serum Institut, embedslægen og et hospital i København alt for at sikre, at der ikke sker et stort mæslinge-udbrud, nu hvor et barn har fået konstateret mæslinger.

Der er fundet et tilfælde af mæslinger hos et barn i København. Det fortæller Peter Henrik Andersen, afdelingslæge på Statens Serum Institut.

Statens Serum Institut ved ikke, hvor barnet er blevet smittet henne, men da barnet har været indlagt på et hospital i København, er der risiko for, at smitten har bredt sig.

- Det drejer det sig om næsten 200 personer, som den pågældende kan have udsat for smitte, siger afdelingslægen ved Statens Serum Institut.

Det hænger sammen med, at barnet er blevet set på i børnemodtagelsen, og barnet er blevet sat i et venteværelse, hvor det kan have siddet tæt på børn, der ikke har haft sygdommen eller været vaccineret.

Mæslinge-virus er meget smitsom, men indtil videre er der ingen af de 200, der har vist symptomer på smitte.

Arbejder hurtigt for at forhindre stort udbrud

Embedslægen i København og det københavnske hospital har samarbejdet om at stoppe yderligere smitte.

Alle dem, der kan have været udsat for smitte, er blevet kontaktet med brev og informationer om symptomer på mæslinger eller ved at have fået tilbudt den forebyggende behandling.

- Blandt den her gruppe af personer, der har man arbejdet hårdt på at finde ud af, hvem der ikke er vaccineret mod mæslinger, for så er der mulighed for at give de personer en behandling med antistoffer mod mæslingevirus.

- Det løber hurtigt op, for på en aften på en børnemodtagelse kan der sidde rigtig mange patienter. Det er omkring 50, der har fået tilbud om at få forbyggende behandling.

Hold øje med symptomer som feber og forkølelse

Symptomerne på mæslinger er høj feber, kraftige forkølelsessymptomer og efter nogle dage udviklingen af udslæt, der spreder sig ned over kroppen. Her stiger feberen typisk igen.

- Hvis man har et barn, hvor der kunne være mistanke om mæslinger, så skal man ikke bare tage op til lægen. Man skal ringe først, så man kan aftale at blive set på et tidspunkt, hvor man ikke udsætter andre for smitterisiko, siger Peter Henrik Andersen.

Der er dog ikke tale om nogen farlig situation, understeger afdelingslægen.

- Mæslinger er en sygdom, som de fleste børn kommer sig over uden men. Men vi ved også, at nogle børn får komplikationer som mellemørebetændelse eller lungebetændelse eller den mere alvorlige hjernebetændelse.

Mange er ikke vaccineret mod mæslinger

I dag er der omkring 100.000 børn, unge og yngre voksne, som ikke er beskyttet mod mæslinger, fordi de ikke har fået vaccinen i børnevaccinationsprogrammet.

- Derfor er der risiko for store udbrud i Danmark, som det skete i 2011, hvor der var cirka 85 tilfælde af mæslinger, siger Peter Henrik Andersen.

Ifølge afdelingslægen er det gode råd at sikre, at man er vaccineret.

Vaccinerne gives i børnevaccinationsprogrammet, når børnene er 15 måneder og fire år. Og det er vigtigt at overholde de tidspunkter, så man ikke er bagud med vaccinationerne, husker han på.