I tiden op til jul hober opgaver, arrangementer og forventninger sig let op til en gigantisk bunke af travlhed.
Og i en tid, der i forvejen er præget af mistrivsel og stress, er der brug for at gøre noget anderledes, mener psykolog Birgitte Sølvstein, som har specialiseret sig i stress og angst og er optaget af, hvordan vi kan leve et roligere liv.
Hendes budskab lyder, at vi skal finde ud af, hvad der er det vigtigste for os i juletiden, træffe fravalg, skære det overflødige fra, invitere langsomheden indenfor og hvile lidt mere.
- Man skal ikke undervurdere, hvor svært det er. Det kræver, at vi siger nej og går glip.
Ja, for hvordan gør man mindre af alting? Skal jeg bare droppe gaverne til to familiemedlemmer?
- Det handler om, at der skal være plads i kalenderen til ikke at skulle noget. Lav mindre julemad, hav færre arrangementer, køb færre julegaver, lav mindre konfekt, pynt mindre op.
Og hvad gør man så i stedet? Lad os springe ud i psykologens bud på en alternativ jule-to-do.
Nyd en kop the fra ende til anden
Sæt dig med noget sanseligt, du rigtig godt kan lide. Det kan være en kop kaffe, the eller en appelsin. Tag dig god tid, og sørg for at nyde og sanse den. Og lad det være det eneste, du gør.
Det kaldes inden for psykologien for savoring og kan hjælpe til at forlænge nydelsen ved en oplevelse.
- Det giver os nærvær, og det er virkelig vigtigt i forhold til stress, fordi vores hjerner er hurtige til at opfatte fare, men vi skal gøre noget bevidst for at stresse den ned, forklarer psykologen.
Snak med dine bedsteforældre om julen i gamle dage
Ældre i samfundet har enormt meget at byde på, blandt andet erfaringer og historier fra et levet liv. Birgitte Sølvstein opfordrer til at spole tiden tilbage sammen med ældre mennesker i ens liv.
- Jeg tror, de ældre kan hjælpe os til at få mere ro på ved at dele deres erfaringer. For eksempel hvordan de lavede julemaden dengang, og hvad de lavede om aftenerne.
Det er også en mulighed for at få et indblik i ens familiehistorie, og hvor man kommer fra.
- Jeg ved godt, man siger, vi ikke skal spole tiden tilbage, men der er tradition og måder at gøre tingene på i gamle dage, som kan være meget inspirerende.
Brug tid på at betragte naturen
Naturen er langsom. Se bare et træ gro.
Inviter dén langsomhed ind ved at bevæge dig ud i naturen og betragt sneen. Hvis der ikke er sne, kan man se på frosten, skyerne, regnen eller solen.
- Når vi er i naturen, sænker det tempoet i sindet.
Brug ikke bare to minutter i naturen, men gerne en halv time.
- Det tager tid for sindet at falde til ro, så betragt det som en slags meditation.
Hvordan undgår man, at det bliver endnu et to-do-punkt i en travl dag, som skal tjekkes af listen?
- Man skal stoppe med at se det som et quickfix. Man skal ikke ned i gear for at skynde sig videre. Det er tempoet over all, der skal sænkes. Det er en gradvis proces, som tager tid.
Tænd et stearinlys
Det næste, meget håndgribelige råd, er at tænde et stearinlys og betragte det. Eller et bål eller en fakkel udendørs.
Fordelene minder om punktet ovenfor og er en nem måde at skabe ro og stilhed i sindet.
- Mennesket har altid kigget ind i ild, og jeg mener, det har en beroligende effekt at se på en flamme, som bevæger sig sagte.
Punktet er samtidig praktisk, fordi det vrimler med levende lys i juletiden.
Læs en julehistorie højt
En anden alternativ jule-to-do er at læse en julehistorie højt. Det kan være for familien, hvis man bor med sådan en. Men det kan også være i kollektivet eller for en kæreste eller ven.
Højtlæsning er hyggeligt uanset alder, og der opstår et nærvær og en ro, når der bliver læst højt i forhold til at se fjernsyn sammen, mener Birgitte Sølvstein.
- Højtlæsning er noget, vi samles om.
Desuden har højtlæsning den fordel, at det er umuligt at være på sin telefon, samtidig med at man læser højt fra en fysisk bog.
Psykologen anbefaler H.C. Andersens 'Grantræet', 'Den lille pige med svovlstikkerne' og 'Nissen hos Spekhøkeren' og Charles Dickens 'Et juleeventyr', som er nogle af hendes egne højtlæsnings-favoritter. De handler om julen i gamle dage og er både beroligende og nostalgiske.
Se på en mørk, klar stjernehimmel
Se på en mørk, klar stjernehimmel. Hvis man bor i byen, kan man overveje at tage bilen eller toget ud af byen.
Rådet minder om punkt tre (betragt naturen) og fire (tænd et stearinlys), men adskiller sig alligevel lidt.
- Man kan nærmest falde ind i en evighedsfornemmelse, når man stirrer på den uendelige stjernehimmel. Havet kan give samme fornemmelse.
- Der er en stilhed og storhed, som giver perspektiv, siger Birgitte Sølvstein.
Ligesom ved punkt tre og fire handler det om at bruge noget tid på det.
Få et december-mantra
Et december-mantra er et ord eller en sætning, som indrammer, hvad det vigtigste i julen er for dig, og kan hjælpe dig til at holde fast i det.
- Det kan bruges til at holde fokus en dag, hvor man har meget travlt og give ro i sindet, når det lynhurtigt løber løbsk.
Birgitte Sølvsteins eget decembermantra lyder: Jeg tager den med ro.
- Jeg tror på, det er et valg at tage den med ro. Jeg vil ikke stresse. Det kommer jeg alligevel til, og så stopper jeg op og siger: Nå nej, det var ikke det, jeg ville. Jeg tager den med ro.
- Der er masser af december-planer, vi ikke er kommet videre med endnu. Vi skulle allerede have haft styr på gaverne, have hængt lys op, men vi er ikke nået til det, fordi der er dage, hvor vi i stedet har sagt: Nu er vi bare her.
Hvis du læser punkterne og tænker: Det er en utopisk liste for folk med uanede mængder af tid, så har Birgitte Sølvstein en kærlig opsang til dig.
- Vi har fået bildt os selv ind, at vi når mere, hvis vi er stressede og styrter rundt. Men når vi sænker tempoet, når vi det vigtigste.
Men er der ikke mennesker, som har for travlt til at kunne følge dine råd?
- Det tror jeg ikke. Det handler om at sortere ting fra, der ikke har stor værdi for os. Aflys nogle ting og gå glip.