Store dele af de medarbejdere, der sørger for, at togdriften kører på skinner, går i strejke fra 4. april, hvis det ikke lykkes parterne at lande en overenskomst.
Og hvis det ender ud i en strejke, kan det få så store konsekvenser for togdriften i Danmark, at al drift risikerer at blive indstillet.
Det skriver Banedanmark i en pressemeddelelse oven på, at de har modtaget strejkevarsler fra otte forbund.
- Bemandingen af helt centrale funktioner vurderes at være alt for skrøbelig og for fragmenteret, hvorfor jernbanetrafikken må indstilles. Vi har vurderet, at vi på denne baggrund må orientere jernbanevirksomhederne, således at de har mulighed for at tage højde for det i deres planlægning af materiel og personaleresurser, siger direktør for teknik i Banedanmark, Søren Boysen.
I pressemeddelelsen slår Banedanmark fast, at der vil være risiko for, at både fjern-, regional-, gods- samt S-tog bliver taget ud af drift under en strejke.
Det skyldes, at Banedanmark under en strejke vil skulle køre med en kraftigt reduceret bemanding, og at der dermed ikke vil være det mandskabsmæssige fundament, der skal kunne tråde i kraft, hvis der kommer sygemeldinger, eller der er afvigelser fra normalbilledet som for eksempel tekniske fejl, tognedbrud, personpåkørsler eller andet.
Banedanmark har på nuværende tidspunkt modtaget strejkevarsler fra Dansk Jernbaneforbund, HK Trafik & Jernbane, AC, 3F, Dansk Metal, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Malerforbund og Dansk Magisterforening.
Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) holder klokken 11 i dag en pressebriefing i Finansministeriet, hvor det ventes, at hun vil melde ud, om der skal lockoutes på det statslige område.