Hårde, kriminelle indvandrerbander tager rene mafiametoder i brug, skriver Berlingske Tidende.
Flere af banderne kræver beskyttelsespenge fra eksempelvis barer og diskoteker.
- Vi ved at det eksisterer, og at restauratører er blevet afkrævet beskyttelsespenge. Før var det rockerne. Nu er det banderne, siger Jan Mathiasen, der er næstformand i fagforeningen 3F Hotel og Restauration.
Ikke kun nattelivet
Typisk afkræves indehaverne en sum penge for at holde uromagere på afstand. Hvis pengene ikke falder kommer et "hærge-hold" forbi udskænkningsstedet.
Han henviser til, at ingen tør at anmelde banderne, for "så er de færdige", siger Jan Mathiasen. Han bakkes op af Erik Breisling, Formand for Horesta Natteliv. Han genkender problemet, men er usikker på omfanget.
Nørrebros Handelsforening er også bekendt med beskyttelsespenge og "hærge-hold".
- Ingen tør at anmelde det, da de er bange for følgerne, siger Johnny Beyer, formand for Nørrebros Handelsforening.
Ifølge Rigspolitiet er der ingen konkrete anmeldelser om beskyttelsespenge. Chefpolitiinspektør Per Larsen siger til Radioavisen, at han håber, at folk i det mindste vil give politiet et fingerpeg om hvilken retning de skal se, for at opstøve sagerne om beskyttelsespenge. Ellers er de stort set magtesløse overfor problemet.
Stærke og grove bander
Fænomenet er tilsyneladende ikke nyt, men bagmændene er nogle andre end tidligere.
- Vi kender ikke omfanget, men fænomenet. Før var det rockerne, men idag er det indvandrerbanderne, fortæller Jan Mathiasen, formand for 3F Hotel og Restauration til Radioavisen.
Rigspolitiet er velkendt med de såkaldte indvandrerbander. 14 hard-core bander er registret og 162 personer, som er centrale figurer i banderne overvåges. Banderne er karakteriseret ved, blandt andet, at være mere grove og professionelle end rockerne. Desuden fremhæver politiet at de yngre bandemedlemmer hurtigere taber hovedet.
- Det er som om, at mange af de unge bandemedlemmer lidt taber hovedet og ikke tænker sig om når de skal ordne noget, siger chefkriminalinspektør Frank Jensen fra Rigspolitiet. Han nævner skuddrabet på Café Louise, som eksempel på et opgør der endte i skyderi på et offentligt sted med mange mennesker.
Mange unge medlemmer
Kendetegnende for banderne er de mange løst tilknyttede medlemmer. Mindre brødre og fætre bliver stik-i-rend-drenge for banderne i en tidlig alder.
- Det er ofte i forbindelse med hashhandlen at yngre drenge bliver engageret i banderne. Jeg har hørt om drenge helt ned til 10-års alderen som ryger hash. Har de stiftet gæld for at få penge til det eller får de råd via kriminalitet, spørger Christian Roijker SSP-konsulent i Sydhavnen og Kgs. Enghave retorisk.
Han fortæller, at fritidsklubber, SSP og andre sociale myndigheder gør et stort arbejde for at bryde den onde cirkel.
- Når vi kan se hvor banderne rekrutterer giver det mulighed for at sætte ind overfor småbrødrene. Vi håber, at vi kan påvirke de helt unge, forklarer Christian Roijker.