Bandelederen Shuaib Khan vil klage til Strasbourg over udvisning

Stor politisk opmærksomhed om udvisningen af den formodede leder af Loyal To Familia.

32-årige Shuaib Khan blev af Højesteret i november udvist af Danmark og idømt ubetinget fængsel i tre måneder for trusler mod en betjent. (Foto: © Scanpix danmark stf, Scanpix)

Lederen af banden Loyal To Familia vil forsøge at få sin udvisning ophævet af Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, oplyser hans forsvarer.

- Det gør han også af hensyn til andre, der kan komme i samme situation, siger advokat Michael Juul Eriksen.

Hans klient, den 32-årige pakistanske statsborger Shuaib Khan, blev af Højesteret i november udvist af Danmark og idømt ubetinget fængsel i tre måneder for trusler mod en betjent.

Dermed besluttede landets øverste retsinstans at følge kravet fra anklagemyndigheden, som ellers tidligere var blevet afvist af såvel byret som landsret. Indrejseforbuddet gælder i seks år.

Stor politisk bevågenhed

Sagen adskiller sig fra mange andre sager ved at have fået meget stor politisk opmærksomhed.

Det usædvanlige er, at en udlænding, der er født og opvokset i Danmark, er blevet udvist i en sag om ganske få måneders fængsel, understreger advokaten.

Det er dog langt fra alle klager, som domstolen i Strasbourg vælger at behandle. Hovedparten afvises på forhånd.

Imidlertid siger Michael Juul Eriksen, at han tror, at chancen for at smutte gennem nåleøjet er stor, fordi domstolen i Strasbourg ikke tidligere har udtalt sig om tilsvarende situationer.

Påstanden er, at udvisning er en krænkelse af Shuaib Khans ret til et privatliv, som er garanteret i konventionens artikel otte.

13 domme

Fra 2003 til 2017 har Shuaib Khan fået 13 domme, hvoraf de fleste drejer sig om personfarlig kriminalitet. Seks dommere i Højesteret stemte for udvisning, mens en enkelt var imod. Sidstnævnte skrev, at noget af Khans tidligere kriminalitet er modbydelig - men:

- Dette ændrer imidlertid ikke ved, at tiltaltes senest begåede kriminalitet er af en mindre grov karakter og alene har medført en kortere frihedsstraf.

Episoden fandt sted, da betjente ville visitere bandefolk på Nørrebro i København. "Husk hans ansigt", skal Khan have sagt til sine bekendte, inden han i en truende stemmeføring henvendte sig direkte til betjenten:

- Det kan godt være, at du kan huske vores ansigter, men vi kan også huske dig. Pas på din ryg.

Hvis Menneskerettighedsdomstolen beslutter at tage fat på sagen, kan der gå flere år, før afgørelsen falder.

/ritzau/