Bandeleder kræves udvist: En lille bemærkning kan få stor betydning

ANALYSE I dag begynder retssagen mod den formodede bandeleder fra bandegrupperingen LTF.

Denne sag handler om ord.

Vi begynder med dem, den formodede leder af banden Loyal To Familia (LTF) skulle have sagt til en politibetjent den 31. juli under en visitation. Visitationen foregik en sen nattetime på Blågårds Plads på Nørrebro i København, hvor Shuaib Khan stod sammen med en gruppe med tilknytning til LFT:

”Men dig…du har attitude – men det har vi også”, hvorefter Khan ifølge politiet bad sine venner huske betjentens ansigt. Bandelederen skal også have sagt: ”Det kan godt være, at du kan huske vores ansigter, men vi kan også huske dit” og ”pas godt på dig selv”.

Efter den ordveksling skete der ikke mere den aften, parterne gik hver til sit.

Elleve dage senere var der pressemøde på en lokalpolitistation på Nørrebro. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) talte om bandekrigen i København, hvor LTF spiller en afgørende rolle. Ministeren havde et par borgerlige ord om Shuaib Khan:

“Der er ikke noget de fleste hellere vil end at give ham 10 tæer bagi tilbage til Pakistan”.

Khan: Vi står ikke og skriger

Syv timer efter den bemærkning, blev den formodede bandeleder anholdt. Og måske kan episoden på Nørrebro mellem Khan og politibetjenten betyde, at ministeren nu får sit ønske opfyldt.

Ifølge anklagemyndigheden var ordene lig med trusler mod betjenten, og derfor møder Shuaib Khan i dag i retten, hvor anklageren udover en fængselsstraf også ønsker ham sendt ud af landet.

Shuaib Khan kan ikke selv genkende politiets gengivelse af ordvekslingen:

”Stemningen er stille og rolig. Vi står ikke og skriger. Jeg sagde bare, at han havde attitudeproblemer”, forklarede han selv i grundlovsforhør dagen efter sin anholdelse og tilføjede:

Hvis han har følt sig truet, hvorfor anholdt han mig så ikke bare der på stedet?

Om ordvekslingen er nok til at få den formodede bandeleder dømt og yderligere udvist, skal en dommer nu vurdere.

Domme for grov vold

Der er dem, der siger, at uanset om Shuaib Khan bliver dømt eller frifundet i den konkrete sag, så har anklagemyndigheden allerede vundet. Fængslingen har holdt ham væk fra gaden i en periode, hvor Nørrebro var ved at koge over. Og selv om der siden hans anholdelse i august har været flere alvorlige skyderier på Nørrebro, mener de fleste med indsigt i bandemiljøet, at Khans fravær har haft en betydning.

Shuaib Khan er nemlig ikke hvem som helst. Udover at være den formodede leder af LTF har han flere domme bag sig, blandt andet for grov vold med døden til følge og våbenbesiddelse. Ved Khans seneste løsladelse fra fængslet i marts måned 2017 sagde politiet, at de frygtede det kunne skabe uro.

Den bekymring holdt stik. LTF’s vokseværk og ekspansion til nye områder i eksempelvis Århus og Malmø tilskrives Shuaib Khan, på samme måde som bandekonflikten i København de seneste måneder også tilskrives ham.

Og så er vi tilbage ved sagens kerne. Ordene.

For når selv justitsministeren med navns nævnelse ønsker en formodet bandeleder bag tremmer og allerhelst udvist af landet, kan det skabe et billede af, at der er indledt en klapjagt på personen Shuaib Khan.

Forsvarer: Politisk pres

Khans forsvarer, advokat Michael Juul Eriksen, har ved flere lejligheder undret sig over, at der skulle gå elleve dage fra visitationen til Shuaib Khan blev anholdt. Advokaten har også antydet, at det ikke er selve ordvekslingen den aften, men et politisk pres for at få ham fængslet, der førte til anholdelsen.

Der er afsat to retsdage til sagen, der forventes dom 9. oktober