Bande-kender: Forbuddet mod Loyal to Familia kan være grunden til, at svenske unge hyres som lejemordere

Når danske kriminelle hyrer svenske teenagere, er det udtryk for et hårdere og forrået bandemiljø i Danmark.

Forfatter og sociolog Aydin Soei har fulgt bandemiljøet siden nullerne. (Foto: © Asger Ladefoged, Ritzau Scanpix)

Når danske kriminelle hyrer svenske teenagere til at begå alvorlig kriminalitet, så er der tale om en direkte - dog utilsigtet - konsekvens af de forbud, som blandt andet er blevet nedlagt mod bandegrupperingen Loyal to Familia.

Det mener Aydin Soei, der er sociolog og forfatter, og som har fulgt det danske bandemiljø siden nullerne.

- Loyal to Familia-medlemmer er formentlig dem, der bliver stoppet og visiteret oftest af politiet. Derfor er det svært for Loyal to Familia-medlemmer at køre rundt med bilen fuld af skydevåben, og der er det jo belejligt at kunne bruge svenske børn som kanonføde, desværre, siger han.

Forbuddet gør, at banden bare opererer i det skjulte. Og i bander er der en kultur, hvor man ikke bare "vender den anden kind til", hvis man havner i en konflikt. Derfor er forbuddet med til at ændre grænserne for, hvilke midler der tages i brug, forklarer Aydin Soei.

- Det at hyre mindreårige som lejemordere er udtryk for en forråelse i miljøet. Og det er en del af bandernes hierarki, hvor dem øverst oppe udnytter dem, der er længere nede i hierarkiet, siger Aydin Soei.

Svenske metoder har smittet af på det danske bandemiljø

1. august betegnede politiinspektøren fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), Torben Svarrer, rekrutteringen af de svenske unge, som at de danske kriminelle har "taget det til et nyt niveau".

Aydin Soei kalder det for "en uskik, der nu er nået til det danske bandemiljø". For man har sådan set gjort det længe i det svenske.

- I det svenske bandemiljø har man taget det skridtet videre end det danske og brugt sociale medier til at rekruttere børn, som man ikke har noget at gøre med. Det gør, at du kan få udført dit beskidte arbejde, uden selv at få blod på hænderne, siger Soei.

Der er altså tale om metoder fra Sverige, som har "smittet af på det danske bandemiljø".

Hårdere miljø

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) holdt i går møde med politiets National Enhed for Særlig Kriminalitet, der også går under navnet NSK, og Rigspolitichefen om de svenske unge, som hyres af danske kriminelle. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

I går oplyste justitsminister Peter Hummelgaard (S), at der siden april har været 25 episoder, hvor svenske unge er blevet hyret af danskere til at begå kriminalitet i Danmark.

Han satte også ord på, hvilke grupperinger der var tale om.

- Det er vurderingen, at det lige nu er den organiserede bande, der kalder sig selv LTF (Loyal To Familia, red.), der er i konflikt med et ukendt netværk, hvor begge grupperinger gør brug af at købe kriminelle ydelser fra svenske teenagere, lyder det fra Peter Hummelgaard.

Det har ellers længe været en uskreven regel i det danske bandemiljø, at man ikke benytter mindreårige til at "gøre ens beskidte arbejde", påpeger Aydin Soei. Blandt andet fordi man ikke har villet risikere at rekruttere naboen eller vennens lillebror.

- Men det er klart, at hvis du kan rekruttere via sociale medier, hvis du kan rekruttere nogle, du ikke har noget forhold til, nogle du ikke skal se i øjnene, som du måske ikke engang møder, så er det selvfølgelig lettere.

Aydin Soei fortæller også, at ungdomskriminaliteten i Danmark "historisk lav", hvilket giver en mindre pulje for banderne at rekruttere fra, ligesom antallet af bandemedlemmer er faldet. Men det ændrer ikke på, at bandemiljøet er blevet både "hårdere og mere forrået".

- Og det er det, at man rekrutterer unge fra Sverige til at gøre det beskidte arbejde, udtryk for, siger Aydin Soei.

Kender ikke den danske strafferamme

Han er ikke sikker på, at man kan stoppe rekrutteringen i Sverige. Men man kan i hvert fald skride ind med flere værktøjer, mener han:

For det første kan man kigge på, hvor meget de etablerede sociale medier kan gøre ved det, da det er dem, der bliver rekrutteret via.

Og så kan man begynde et omfattende oplsyningsarbejde.

- Dansk politi har jo også fortalt, at nogle af de her teenagere, som kommer til Danmark, tror, at det er den svenske strafferamme, der gælder i Danmark, påpeger Aydin Soei.

I Sverige får mindreårige maksimalt fire års fængsel. Men i Danmark er det noget helt andet.

- I Danmark vi jo set en 17-årig svensker, som var med til at begå et dobbeltdrab i Herlev. Han fik ti år og så dobbelt op (fordi det var banderelateret kriminalitet, red.), så det blev 20 år. Det er en fem gange så lang en straf, som hvis det havde fundet sted på den anden side af Sundet, siger Aydin Soei.