Betjente fra dansk politi var til stede i Sydafrika under efterforskningen af den svindelmistænkte Anna Britta Troelsgaard Nielsen, der tidligt i morges blev anholdt i en lejlighed i Johannesburg.
Det fortæller Thomas Anderskov Riis, der er politiinspektør i Bagmandspolitiet.
- Så vidt jeg er orienteret, så reagerede hun lidt lettet. Det giver sig selv, at det kan være en lettelse, når man bliver anholdt, efter at man har været internationalt efterlyst og har forsøgt at skjule sig, som vi mener, at hun har, siger politiinspektøren, der fortæller, at anholdelsen foregik stille og roligt.
Britta Nielsen er mistænkt for at have svindlet i sit job i Socialstyrelsen for i alt cirka 111 millioner kroner mellem 2002 og 2018. Hun sættes yderligere i forbindelse med mistænkelige overførsler allerede i 1997, hvilket nu er en del af efterforskningen.
Ifølge Britta Nielsens forsvarer, Nima Nabipour, har de været i kontakt med dansk politi og Bagmandspolitiet de seneste dage. Britta Nielsen håber nu at blive udleveret til Danmark hurtigst muligt. Han ønsker ikke at oplyse, hvordan hun forholder sig til sigtelsen.
Dansk politi ikke har nogen myndighed i Sydafrika. Alligevel har ifølge Thomas Anderskov Riis fra Bagmandspolitiet haft mulighed for at hjælpe med efterforskningen - både som observatører i landet og med oplysninger fra efterforskningen i Danmark.
- Samarbejdet har været yderst godt og er gået gnidningsfrit. Jeg vil sige, at internationalt politisamarbejde igen har vundet, siger han og tilføjer:
- Det er et reelt gennembrud, at hun nu er blevet anholdt.
Begæres udleveret
Der vil nu blive sendt en officiel udleveringsanmodning til Sydafrika med henblik på at få den 64-årige strafforfulgt i Danmark. Det skal ske via de sydafrikanske domstole, som skal vurdere, om Bagmandspolitiet har bygget en solid efterforskning op.
- Vi fortsætter efterforskningen uanset, om hun lader sig udlevere eller ej. Jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at hun ønsker at komme hjem, og vi vurderer, at mulighederne er gode, men beslutningen træffes alene i Sydafrika, siger Thomas Anderskov Riis
Bagmandspolitiet har efterforsket sagen i tre spor, hvor hovedfokus har været at anholde den 64-årige hovedmistænkte. Det andet spor har været at sikre beviser til brug for en eventuel straffesag, og ligeledes har fokus været på at indefryse og beslaglægge værdier, der kan stamme fra Socialstyrelsen.