"Elsk din krop, som den er."
"Vær stolt af din krop."
"Du ejer din krop ved at vise den frem."
På Instagram opmuntrer særligt piger og kvinder hinanden til at have et godt forhold til deres kroppe – uanset hvordan deres kroppe ser ud. Frivilligt deler de billeder af sig selv i badetøj, undertøj eller helt nøgne.
Pigerne og kvinderne er en del af den verdensomspændende bevægelse, kropsaktivisme. Bevægelsen handler om at stå ved sin krop, som den er, og adskillige profiler og hashtags på Instagram er dedikeret til kropsaktivistisk indhold.
Men flere af profilerne er ikke, hvad de giver sig ud for at være. Ukendte gerningsmænd bruger de kropsaktivistiske profiler som et udspekuleret dække for at dele intime billeder af piger og unge kvinder, der er fremskaffet gennem afpresning på nettet.
Det kan DR afsløre efter at have researchet på Instagram og i hemmelige grupper på internettet.
Dedikeret usikre teenagere
En af de i alt fire falske kropaktivistiske profiler, som DR har fundet på Instagram, så sådan her ud:
DR har oversat indholdet til dansk, og har med illustrationen sløret indholdet.
Profilen havde 14.000 følgere, indtil Instagram lukkede den ned tidligere på måneden. Det skete, efter DR gjorde det sociale medie opmærksom på profilen.
På profilen lå billeder og billedserier af unge letpåklædte piger og helt nøgne piger, hvis kønsdele var dækket af emojis. Og i profilens biografi kunne man læse, at profilen var dedikeret til usikre teenagere.
'Vis hende noget kærlighed'
DR har ikke kunnet opklare, hvem der stod bag de fire falske profiler. Men bagmanden eller -mændene har fået det til at fremstå sådan, at pigerne på billederne aktivt har valgt at lade profilens moderator dele billederne af dem ud fra et kropsaktivistisk formål.
Det ses i de her eksempler, som DR har oversat til dansk, ligesom DR har sløret billederne og brugt andre navne:
Bagmanden eller -mændene bag de falske kropsaktivistiske profiler har delt ulovligt afpresningsningsmateriale som kropspositivistisk indhold for at skjule for Instagram og politiet, at billederne er ulovlige.
Det vurderer Christian Mogensen, der er seniorkonsulent hos Center for Digital Pædagogik og ekspert i unges internetkultur.
- De her gerningsmænd leder jo hele tiden efter nye veje, hvorfra de kan få billeder, siger han.
Ofre for serieafpressere
DR's research viser, at flere af de kvinder og piger, der optræder på billederne på de falske kropsaktivistiske profiler, har været ofre for serieafpressere. Afpressere, der har mange ofre på samvittigheden, og afpresser de samme ofre igen og igen.
Nogle af ofrene er, som DR tidligere har fortalt, blevet afpresset til at drikke deres egen urin, smøre sig ind i afføring og skære bogstaver ind i deres egen hud, mens de selv filmede eller tog billeder af det.
Efterfølgende er det grusomme afpresningsmateriale blevet solgt og delt i hemmelige grupper på internettet, men har nu også spredt sig til et medie som Instagram, som op mod to millioner danskere bruger.
Entreprenante gerningsmænd
Flere af ofrene på de falske kropsaktivistiske profiler er mindreårige. Det vurderer Kuno Sørensen, der er psykolog og ekspert i digitale overgreb mod børn hos Red Barnet og som har set de falske kropsaktivistiske profiler på Instagram igennem for DR.
Kuno Sørensen mener, at mange af billederne kan kategoriseres som overgrebsmateriale med børn – også selvom børnenes kønsdele er dækket med emojis på de falske profiler.
- Billederne af mindreårige, der poserer erotisk seksuelt, og hvor der samtidig er fokus på kønsorganerne, der vil det at dække kønsorganerne med en smiley ofte ikke ændre ved, at det er et ulovligt billede, siger han.
Flemming Kjærside, der er leder af Rigspolitiets afdeling for cyberrelaterede seksualforbrydelser, kalder det udspekuleret, at gerningsmændene deler ulovligt afpresningsmateriale under dække af, at det er kropsaktivistiske billeder, der er blevet delt frivilligt.
- Der sidder nogle meget entreprenante gerningsmænd, som ser muligheder i det her. Nettet har bare så mange muligheder, og man lærer af hinanden derude og ser, hvad andre gerningsmænd gør, forklarer Flemming Kjærside.
Sexede som altid
Mens bagmanden eller -mændene bag de falske kropsaktivistiske profiler har forsøgt at skjule, at deres egentlige formål er at dele seksuelle billeder af børn og kvinder, har DR set eksempler på, at bagmanden eller -mændene i stories henvender sig direkte til det reelle publikum.
Det sker for eksempel i denne story:
DR's research viser også, at bagmanden eller -mændene ikke kun har spredt afpresningsmateriale og overgrebsmateriale af børn på de falske profiler.
Bagmanden eller -mændene har også opfordret både drenge og piger til at sende nøgenbilleder af sig selv.
En af de falske kropsaktivistiske profiler delte som eksempel den her story, hvor en bagmand kommunikerer ud til piger, der ønsker at dele deres billeder.
Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik vurderer, at teenagere sagtens kan være blevet lokket til at dele billeder af sig selv, fordi de har troet på, at de falske kropspositivistiske profiler var ægte.
På den måde har det falske setup, ifølge Christian Mogensen, genereret flere ofre.
- Det her er jo et angreb imod både ofrene, de nye potentielle ofre, men også den her feministiske bølge som handler om kropsaktivisme, siger han.
Disrespekt over for feminisme
Tidligere har DR fortalt, hvordan miljøer på sider som 4chan hylder serieafpressernes afpresningsmateriale, netop fordi de foragter kvinder og feminisme.
Danske Fie Sommer er feministisk kropsaktivist, og hun kalder det forfærdeligt, at bagmænd bruger den kropsaktivistiske bevægelse til at forklæde ulovlige afpresningsbilleder af piger og kvinder.
- Det er en kæmpe disrespekt over for den bevægelse, og det er en virkelig udspekuleret undertrykkelse, siger hun.
Instagram har fjernet profiler
Kuno Sørensen fra Red Barnet vurderer, at Instagram har pligt til at fjerne seksuelt materiale af børn, der ligger på det sociale medie.
Virksomheden Facebook, der ejer Instagram, oplyser, at de falske kropspositivistiske profiler blev lukket ned, så snart DR gjorde Instagram opmærksom på, at de fandtes.
- Vi har taget siderne ned. Vi havde i forvejen fundet nogle tilsvarende profiler, som vi også fik taget ned, siger Martin Ruby, der er politisk chef for Facebook i Norden.
I de her tilfælde, der er det så børn, der ligger uden tøj på. Burde jeres kunstige intelligens ikke fange det?
- Det burde vi sikkert, men vi fanger grundlæggende rigtig meget. Sidste år var vi oppe i nærheden af at fange 99 procent af det her indhold på Facebook via vores teknologi, uden at nogen af brugere råber vagt i gevær.
- På Instagram er det 94 procent af indholdet på det her område, vi selv fanger. Så vi er sådan set godt med. Problemet er bare, at hvert eneste stykke indhold af den her slags, er jo ikke godt nok. Der må jo ikke være noget som helst af det.
Hvordan regner I egentlig ud, at det for eksempel er 94 procent på Instagram, hvis der er noget af det, som, I ikke aner, er der?
- Ja, det kan du jo selvfølgelig sige. Men af det indhold, vi tager ned, er det 94 procent af det, vi selv er inde og finde, uden at det bliver anmeldt til os.
Nogle af de her profiler når faktisk at vokse sig store, før I tager dem ned. Hvad tænker du om det?
- Teknologien er ikke i mål nu, og vores indsats er ikke i mål, men det er også et tegn på, at brugerne godt må "flage" noget mere til os. Altså advare os noget mere om, hvad der ligger.
Hvem har ansvaret for, hvad der ligger på Instagram eller Facebook?
- Altså, vi har jo en del ansvar for at få ryddet op i det, ingen tvivl om det. Men det er jo ikke os, der lægger det op, skal man huske.
Hvad tænker du om, at gerningsmændene tager en positiv feministisk bevægelse, og så bruger de den til at dele krænkende materiale af piger?
- Det er helt typisk, at de prøver at snyde os og prøver at snyde og omgå vores systemer. Og så påhviler det os at prøve at blive bedre til at fange dem.