Asbesten flød, folk arbejdede uden beskyttelse 'af nogen art', og der var fri adgang til udskældt byggeplads i Sønderborg

Af Arbejdstilsynets rapport fremgår det, at mindreåriges arbejde med asbest langt fra var det eneste sikkerhedsproblem.

I arbejdstilsynets rapport beskrives en lang række mangler på byggepladsen. Mangler, der ledte til intet mindre end 14 strakspåbud.

Seks børn i alderen 12 til 16 år arbejdede for virksomheden LM Multiservices, der er blevet anklaget for at hyre børn til at udføre ulovligt arbejde med farligt asbestmateriale.

Her har børnene blandt andet arbejdet uden de nødvendige beskyttelsesmidler, ligesom de ifølge borgmesteren i Odsherreds Kommune, Karina Vincentz fra lokallisten Nyt Odsherred, har arbejdet om natten.

Arbejdstilsynet besøgte den 20. september den ejendom i Sønderborg, hvor de unge arbejdede, og det førte intet mindre end 14 såkaldte strakspåbud fra Arbejdstilsynet med sig.

DR Nyheder har fået aktindsigt i arbejdstilsynets rapport, der tegner et billede af en arbejdsplads, hvor sikkerhed har stået meget lavt på prioriteringslisten.

Asbest flød omkring byggegrunden

Droneoptagelser fra byggepladsen i Sønderborg.

Der gives blandt andet et strakspåbud, fordi man har konstateret, at der "henlå synlige rester af asbest på byggepladsen omkring bygningen".

Af arbejdstilsynets rapport fremgår det også, at de nedtagne plader, der indeholdt asbest og ellers skal opbevares i lukket emballage, "henlå på paller uden emballage".

Affaldet var heller ikke mærket med "asbest", som ellers er et krav.

Medarbejderne ikke beskyttet

Foruden at arbejde uden beskyttelse, har man heller ikke sikret de medarbejdere, der har arbejdet på taget, tilstrækkeligt mod fald, skriver Arbejdstilsynet.

Af rapporten fra Arbejdstilsynet fremgår det også, at det haltede gevaldigt med at beskytte de ansatte på byggepladsen mod blandt andet asbeststøvet.

- Der blev ikke anvendt personlige værnemidler af nogen art på byggepladsen i forbindelse med nedtagning af asbest, skriver Arbejdstilsynet blandt andet.

I rapporten skriver Arbejdstilsynet også, at de ansatte har revet en lade på cirka 550 kvadratmeter ned uden beskyttelse.

- De ansatte har været udsat for risiko for asbestholdigt støv, lyder det i rapporten.

Det kræves også, at der er adgang til omklædningsrum og bad, så personer, der arbejder med asbest, kan afklæde sig det tøj, de har haft på under arbejdet med asbest, og tage noget andet tøj på. Det var ikke tilstede på byggepladsen, skriver Arbejdstilsynet.

I det hele taget konkluderes det, at "virksomhedens viden omkring emnet asbest vurderes til at være meget mangelfuldt".

Det er dog ikke kun gennem arbejdet med det farlige asbest, at medarbejderne på byggepladsen har været udsat for fare. LM Multiservices har nemlig ladet de ansatte arbejde på et tag uden sikkerhedsforanstalninger, der kan forhindre faldulykker.

- Ansatte arbejdede på taget, uden at der var opsat kollektive sikkerhedsforanstaltninger imod nedstyrtning. Der blev målt cirka 2,80 meter til den tagfod, hvor den ansatte arbejdede.

Fri adgang for forbipasserende

Der ligger flere ejendomme omkring byggepladsen i Sønderborg. Hverken ejerne af de ejendomme eller Arbejdstilsynet er blevet informeret om, at der blev arbejdet med nedrivning af asbest.

I Arbejdstilsynets rapport beskrives det også, hvordan der er blevet givet flere strakspåbud, fordi der har været fri adgang til området, hvor der blev arbejdet med farlig asbest.

- I har fået strakspåbud om at sikre, at området med asbestarbejde er tydeligt afgrænset, så kun personer, der udfører asbestarbejde eller nødvendigt arbejde i forbindelse hermed, har adgang til området. (....) Der var fri adgang til området, hvor der var udført asbestarbejde.

Der skulle også have været opsat et advarselsskilt med teksten "PAS PÅ! ASBESTARBEJDE". Det havde virksomheden ikke gjort.

Arbejdet med asbestholdigt tageternit var heller ikke anmeldt til Arbejdstilsynet, som man ellers skal.