Lige nu har 206 personer ombord på krydstogtskibet Ocean Explorer særdeles god mulighed for at suge den smukke grønlandske natur ind.
De sidder nemlig fast, da krydstogtskibet er grundstødt i Alpefjorden i det østlige Grønland. Onsdag forsøgte rederiet så at trække skibet fri, uden held.
Arktisk Kommando, der er forsvarets enhed i Grønland, har sendt deres inspektionsskib Knud Rasmussen i retning mod Alpefjorden, og fra deres hovedkontor i Nuuk følger man situationen tæt.
- Der er ingen umiddelbar risiko for dem ombord, og meldingen er også, at både passagerer og besætning har det godt. Det er naturligvis en uholdbar situation i længden, og der skal selvfølgelig laves en plan for, hvordan skibet kan sejle videre, siger Brian Jensen, kommandørkaptajn og chef for operationsafdelingen i Arktisk Kommando.
Kommandørkaptajnen forventer, at Knud Rasmussen kan være fremme i Alpefjorden fredag aften, men understreger samtidig, at det i første omgang ikke er Arktisk Kommando, der skal stå for at få skibet trukket fri igen.
- Indledningsvis har vores skib Knud Rasmussen umiddelbart ikke noget at gøre med at trække Ocean Explorer fri. Den plan skal rederiet selv lave, så vores opgave indtil videre er at overvåge, at der ikke er fare for menneskeliv eller miljø.
Stor stigning i krydstogsturisme
Brian Jensen glæder sig over, at vejret ved den grønlandske østkyst lige nu er rolig, og at folk ombord ikke er kommet til skade.
Men hos Arktisk Kommando giver det ekstra arbejde, at krydstogtrederierne har fået øjnene op for Grønland.
- Vi har oplevet et stigende behov for at hjælpe krydstogtturister. I år har vi fået 600 anmeldte krydstogtsbesøg i Grønland, mod 400 sidste år – altså en stigning på 50 procent, og det har også påvirket vores opgaver, siger Brian Jensen.
Det er blandt andet Arktisk Kommando opgave at hjælpe, hvis en passager bliver så syg, at vedkommende skal fragtes på et sygehus i land.
- Vi kan stadig håndtere det. I 2022 havde vi en enkelt gang, hvor vi skulle hente en patient fra et krydstogtskib med helikopter. I år har vi indtil nu haft fem. Det er stadig små tal, og vi kan klare den opgave, men det er klart, når vi bruger kræfter på det og har begrænsede ressourcer, så går det udover noget andet.
Har I for lidt kræfter til at stå for redninger i de her øde områder, nu hvor der kommer flere krydstogtskibe i område?
- Man kan altid ønske sig flere ressourcer, men når vi har med så stort, øde område, som farvandet ved Grønland er, så vil man altid kunne komme i situationer, hvor der er langt til hjælpen, uanset hvor mange ressourcer man har. Det er et vilkår for dem, der lever og arbejder heroppe, men selvfølgelig kunne man altid ønske sig flere ressourcer, siger Brian Jensen.
Minister vil se på lovgivningen
Det er ikke kun i Arktisk Kommandos hovedkontor ved havnen i Nuuk, at man følger situationen med det grundstødte Ocean Explorer tæt.
Længere oppe i byen følger Vivian Motzfeldt fra partiet Siumut også med i situationen i Alpefjorden.
Hun er minister for udenrigsanliggender, erhverv og handel i Grønland, og er også ansvarlig minister for turisme. Efter den seneste grundstødning hun vil nu se på reglerne for krydstogtskibene. Det slår hun fast i et interview med avisen Sermitsiaq.
- Krydstogtssæsonen for i år er i gang. Krydstogtskibene, der sejler i de grønlandske farvande og i fjordene, har alle indhentet tilladelse til at sejle på vores farvande. Men den opståede situation viser med tydelighed, at vi må og skal arbejde for, at der er stramme, klare og utvetydige lovkrav fra næste sæson, siger Vivian Motzfeldt til avisen.
Grønland har 44.000 kilometer kystlinje, og store dele af den er inden for kommunegrænsen i Grønland, så derfor vil ministeren også inddrage de fem grønlandske kommuner i, hvordan reglerne skal være for krydstogtsturisme langs de grønlandske kyster.
- Kommunerne ved, hvilke fangst- og fiskeriområder der skal værnes om, og det er vigtigt for Naalakkersuisut (den grønlandsk regering, red.) at lytte til kommunerne i sagen, så jeg regner med, at vi til næste år har helt klare regler og retningslinjer for, hvor krydstogtskibene må sejle ind, hvis de absolut skal ind i fjordene, siger ministeren til avisen.
Vivian Motzfeldt slår i interviewet også fast, at hun er glad for, at hverken natur eller personer umiddelbart er kommet til skade som følge af grundstødningen.