Karamellerne fyger i luften på sådan en dag som i dag.
På skolernes sidste skoledag hører sig nemlig karamelkast, udklædning og gøgl og ballade. En tradition, der kan spores helt tilbage til det 20. århundrede.
- Ligesom nu var der dengang også især tale om, at de ældste elever kastede karameller til skolens yngste, fortæller Caroline Nyvang, der er forsker ved Dansk Folkemindesamling på Det Kongelige Bibliotek.
I dagens anledning har hun været i arkiverne og fundet flere avisartikler fra 1930’erne og ’40’erne, der illustrerer skikkene omkring sidste skoledag.
- Som i dag handlede sidste skoledagsfejring også dengang om at vende tingene på hovedet og for en kort periode tillade ballade, der ellers ikke var tilladt, fortæller hun.
- På den vis bryder man altså med de vante hierarkier. Dermed følger skikkene, der knytter sig til sidste skoledag, dem, vi i øvrigt kender fra andre overgangsritualer.
Sådan skrev Viborg Stifts-Tidende om sidste skoledag d. 28. maj 1941
- •
Sidste Skoledag fejredes i Dag traditionsmæssigt med Piber og Trommer og pudsige Dragter i Optoget, der dirigerede Morgensangen: Jylland mellem tvende Have. Efter en kort Tale af Rektor, som formanede de vordende Studenter til at benytte Repetitionsferien fornuftigt, d. v. s. lige langt fra Letsindighed og fra »fæisk Flid«, tog Musikinstrumenterne atter fat paa de mindre harmoniske Toner, der ledsagede »I alle de Riger og Lande«. I de efterfølgende Timer drog Processionen rundt i Klasserne, og i Frikvartererne kørte den om i Skolegaarden med særlig kaldede og udvalgte Lærere paa en Triumfvogn med Laurbærkrans om Haaret. Rektor var blandt disse. Karameller kastedes i Grams til ”Stinkdyrene”