Et kontanthjælpsloft er ikke vejen frem, når det kommer til at få flere danske kontanthjælpsmodtagere i arbejde, mener Bent Greve, der er professor med speciale i arbejdsmarkedspolitik ved Roskilde Universitet.
- Jeg vil fraråde, at man indfører et kontanthjælpsloft. Det vil betyde, at nogle af dem, der hænger marginalt i samfundet, vil hænge endnu mere marginalt. Og det vil også kunne gå ud over deres børn, siger Bent Greve.
Et forslag om et loft over kontanthjælpen er ellers den liberale tænketank Cepos' reaktion på en række nye tal fra Økonomiministeriet, der viser, at over 9.100 kontanthjælpsmodtagere får mere end 300.000 kroner årligt i samlede ydelser.
Det svarer til 25.000 kroner om måneden og indbefatter udover selve kontanthjælpen blandt andet børnechecks og tilskud til institutionspladser.
Mange andre grunde end økonomi
Af de 9.100 personer, der når denne ydelse, er 8.700 enlige forsørgere.
Ifølge Cepos vidner det om, at mange enlige forsørgere har et meget lille incitament til at komme i arbejde, og derfor mener cheføkonom i tænketanken Mads Lundby Hansen, at et kontanthjælpsloft vil få flere i job.
Bent Greve er uenig:
- Hvis man indfører et kontanthjælpsloft, vil det skubbe nogle få mennesker nærmere arbejdsmarkedet, mens det vil gøre ganske mange andre fattigere, siger Bent Greve.
Ifølge ham er der mange nuancer i diskussionen om kontanthjælp. Og en ringe økonomisk gevinst ved at tage et job er ikke den overvejende grund til, at omkring 147.000 er på kontanthjælp i stedet for at være i arbejde.
- Der er flere grunde. Enten har de været længe væk fra arbejdsmarkedet, ellers har de forskellige sociale og psykiske problemer, der forhindrer dem i at komme i arbejde. Eller også er der ganske enkelt ikke efterspørgsel efter deres kompetencer på det danske arbejdsmarked, siger Bent Greve.
EL: Kontanthjælpsloft er diskriminerende
Heller ikke Enhedslisten mener, at færre penge i kontanthjælp og dermed større økonomisk gevinst ved at være i arbejde, vil nytte.
- Det er det rene vrøvl, at der kommer flere i arbejde, fordi man kaster flere ud i fattigdom, siger partiets socialordfører, Finn Sørensen, til Ritzau.
- Det er ren diskrimination af kontanthjælpsmodtagere, og det vil kaste tusindvis af børn ud i fattigdom, til skade for børnene, deres familier og hele samfundet.
Cepos' forslag bakkes op af Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen. Liberal Alliances Joachim B. Olsen kalder det 'uanstændigt', at man kan få så meget som 300.000 kroner om året, når man er på kontanthjælp.