Arbejdsmarkedsforsker: Danish Crown tager tillidsfolk som gidsler

Danish Crowns forsøg på at presse tillidsfolk til lønnedgang er så grov, at de burde gå rettens vej, vurderer professor.

Danish Crowns ledelse kunne være indberettet til det fagretslige system efter pres på tillidsfolk, vurderer arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen. (© DR)

Det er en fuldstændigt usædvanlig adfærd på det danske arbejdsmarked, når slagterikoncernen Danish Crown tilsyneladende presser tillidsfolk til lønnedgang uden mulighed for at drøfte det med kollegerne.

Det vurderer professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, efter at Politiken er kommet i besiddelse af fortrolige forhandlingspapirer, der tilsyneladende viser, at tillidsfolk fra fem slagterier i januar i år blev kaldt til Danish Crowns hovedsæde i Randers.

Her fik de hver udleveret et diktat om, at de ansatte på deres slagteri skulle gå fem procent ned i løn, og derudover skulle de ansatte aflevere fem procent af lønnen til et medarbejderinvesteringsselskab og vinke farvel til alle lønstigninger i år.

- Danish Crowns ledelse prøver at gå helt uden om det normale med at regulere ved hjælp af overenskomster ved at bruge en slags trussel eller gidseltagning af tillidsrepræsentanterne. Det er uhørt, siger Henning Jørgensen til DR Nyheder.

Ser bort fra aftaletraditioner

Han forklarer, at slagteriledelsen med tiltaget vil have tillidsrepræsentanter til at skrive under på at bryde med overenskomsten, som parterne ellers selv har skrevet under på.

Arbejdsmarkedsforskeren mener derfor, at metoderne fra Danish Crowns ledelse er så grelle, at de slet ikke hører til på det danske arbejdsmarked:

- Man ser bort fra aftaletraditionerne på det danske arbejdsmarked på grund af grådighedskravet om at få højere og højere overskud. Men så skal man ikke være på det danske arbejdsmarked, siger han.

Kunne være gået rettens vej

Faktisk er sagen så grov, at den kunne være indberettet til det fagretslige system, vurderer Henning Jørgensen.

- De driver virksomhed på en måde, hvor de ikke respekterer, at der skal være ordentlighed, gensidighed og respekt for de aftaler, man indgår.

- Noget af det, der har været mest civiliserende for den danske samfundsudvikling, er, at vi har et arbejdsmarked, der bliver reguleret fornuftigt. Hvor arbejdsgiverne kører i overensstemmelse med overenskomsten, og lønmodtagerne accepterer at arbejde produktivt under de betingelser, siger han.

Politisk indblanding

I sidste ende tror Henning Jørgensen heller ikke, at politikerne vil kunne acceptere Danish Crowns adfærd:

- Så længe vi har en privat regulering på det danske arbejdsmarked, må man overholde bestemmelserne. Ellers er alternativet, at politikerne begynder at blande sig, og det tror jeg hverken lønmodtagersiden eller arbejdsgiversiden er interesseret i.

DR Nyheder forsøger at få en kommentar fra Danish Crowns ledelse, men overfor Politiken erkender kommunikationsdirektør Anne Villemoes, at de kunne have "håndteret den del af forløbet mere intelligent".

- Tillidsfolkene har oplevet det på en anden måde, end det var hensigten, og det har givet os enorme øretæver internt, så det gør vi ikke igen. Men vi ville bare redde jobs, siger hun til avisen.