Patienter med akut behov for indlæggelse må vente i dagevis på en sengeplads, mens deres tilstand bliver forværret. Allerede indlagte patienter bliver udskrevet for tidligt.
Og flere patienter begår selvmord på afdelingerne.
Både overlæger, sygeplejersker, psykologer og social- og sundhedsassistenter på Psykiatrisk Hospital Risskov ved Aarhus er enige: Det går ikke.
Der er for få hænder, og forholdene på deres arbejdsplads er så kritisable, at den samlede personalegruppe har sendt et åbent brev med sin bekymring til Region Midtjylland.
Det skriver Jyllands-Posten.
Malene Marie Lange er læge og fællestillidsmand for Yngre Læger i Region Midtjyllands psykiatri. Hun siger til avisen:
- Alle faggrupper er nået til et punkt, hvor de ikke længere kan stå inde for kvaliteten af behandlingen. Vores patienter betaler prisen. Det er fagligt uforsvarlig, hvis vi ikke råber op.
I de første otte måneder af 2016 har der været 551 tilfælde af trusler eller vold mod personalet på det psykiatriske hospital. Sidste år var antallet 408.
Kan stå alene på nattevagt
På nattevagter er der to ansatte til 17 psykiatriske patienter på hver afdeling. Hvis en anden afdeling beder om forstærkning, bliver en ansat - ofte en sygeplejerske eller social- og sundhedsassistent - derfor efterladt alene tilbage.
Det åbne brev har ifølge Jyllands-Posten fået SF's folketingsmedlem fra Østjylland, Kirsten Normann Andersen, til at indkalde sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i åbent samråd.
- Det her er en falliterklæring, siger Kirsten Normann Andersen til avisen.
Bent Hansen (S), der er formand for både Region Midtjylland og for Danske Regioner, har ifølge Jyllands-Posten sagt, at han tager henvendelsen "meget alvorligt".
/ritzau/