Anne har hver måned hundredvis af samtaler med ledige i Akademikernes A-kasse i København.
Alligevel husker hun tydeligt en bestemt samtale i efteråret 2013. Forinden var hun blevet kontaktet af politiet.
- Politiet havde en mistanke om, at det ikke var den rigtige person, der ville møde op til samtalen, fortæller Anne.
Manden, der var inviteret til samtale, hed Basil Hassan.
I efteråret 2013 er det et helt ukendt navn for Anne og offentligheden, men tidligere samme år havde han ifølge politiet forsøgt at slå forfatteren og islamkritikeren Lars Hedegaard ihjel, og efterfølgende havde han forladt landet.
Siden formodes Basil Hassan at være blevet en central figur i terrororganisationen Islamisk Stat, og i DR-Dokumentaren 'Dronekrigeren - Danmarks farligste terrorist' oprulles en række nye oplysninger om Basil Hassan og et formodet dansk terrornetværk.
Udgav sig for at være Basil Hassan
Dokumenter, som DR Nyheder har set, viser, at Basil Hassan fire måneder efter attentatforsøget mod Lars Hedegaard meldte sig ledig hos Akademikernes A-kasse, og fra 1. juli 2013 fik han udbetalt dagpenge.
På det tidspunkt var han ifølge politiet på flugt.
I oktober 2013 tog Københavns Politi kontakt til Akademikernes A-kasse og bad dem give politiet besked, næste gang Basil Hassan skulle indkaldes til en rutinemæssig rådighedsamtale, som ledige skal til hver 3. måned.
- Jeg blev ringet op af en kvindelig politibetjent, som fortalte, at de havde en mistanke om, at det ikke var den rigtige person, der ville møde op. Politiet ville gerne have lov til at være civilt til stede. Hun sagde også, at det ville være rart, hvis de fik nogle fingeraftryk, siger sagsbehandleren Anne. Hun optræder kun med sit fornavn, men hendes fulde navn er redaktionen bekendt.
Gled af på jobsøgning
Kort inden samtalen skulle finde sted i november 2013, kom en kvindelig politibetjent klædt i civil til a-kassens lokaler i København.
Anne blev briefet om, at hun skulle opføre sig som til enhver anden samtale og gik ud i venterummet og kaldte på Basil Hassan.
Først var der ingen reaktion.
- Jeg troede faktisk, at han var udeblevet. Men så kaldte jeg en gang til - og så reagerede han, siger Anne.
Manden bar en hættetrøje med hætten trukket godt op om ørerne.
- Så spurgte jeg, om han vil have et glas vand, som vi plejer, og så gik vi ind i lokalet.
Anne og manden satte sig ind i lokalet og samtalen begyndte.
- Det handlede jo om, at han ikke havde søgt de job, han skulle. Han fortalte, at hans kone havde været syg, og derfor havde han ikke fået sin jobsøgning registreret, siger Anne.
Som til enhver anden samtale i a-kassen, spurgte Anne ind til mandens jobsøgning.
- Det gled han sådan lidt af på, fortæller Anne. Afslutningen på samtalen blev, at manden skulle tage hjem og registrere de jobs, han havde søgt.
Brikkerne faldt på plads
Hos Akademikernes A-kasse har også forsikringschef Jes Flatau været i kontakt med politiet om Basil Hassan.
Det er ikke uvant for forsikringschefen at have kontakt med politiet, og at myndigheder interesserer sig for medlemmer af a-kassen.
Som regel handler det dog om, at en mistanke om snyd med dagpenge skal undersøges, og at udbetalingerne dermed skal stoppes.
Da politiet ringede om Basil Hassan, var beskeden ifølge Jes Flatau den modsatte:
Udbetalingerne skulle fortsætte.
- Politiet understregede over for os, at vi ikke skulle gøre noget ved det. Vi måtte endelig ikke orientere ham om, at der var noget galt.
Akademikeres A-kasse endte med at udbetale 146.000 kroner til Basil Hassan i en periode, hvor han ifølge politiet var på flugt.
I flere år tænkte Anne ikke mere over mødet. Indtil september 2018.
Her bragte DR nyheden om, at en i dag 29-årig cykelhandler fra Nørrebro havde hævet dagpenge ved at udgive sig for at være den nu terrorsigtede og efterlyste Basil Hassan.
Brikkerne faldt plads for Anne
- Det var da lidt skræmmende at finde ud af. Den almindelige fornemmelse var, at det var en småsvindler – og så viste det sig, at det var på det her niveau, siger Anne.
Den 29-årige mand, som Anne sad overfor, blev i 2015 dømt for at have udgivet sig for at være Basil Hassan over for a-kassen.
I september 2018 blev cykelhandleren anholdt og sigtet for at have indkøbt droneudstyr med henblik på at sende det til terrororganisationen Islamisk Stat.
Ifølge politiet er indkøbene sket i samarbejde med blandt andet Basil Hassan.
Jagten på noget større
Når politiet ikke stoppede udbetalingen af dagpenge til den eftersøgte Basil Hassan tidligere, er det ifølge terrorforsker Magnus Ranstorp fordi, politiet vurderede, at det kunne føre dem på sporet af et større billede.
- Det er en smart metode til at forsøge at komme rundt om de her personer på. Hvis Basil Hassan havde været smart, så havde han ikke søgt dagpenge gennem det offentlige system.
- Det var dumt, siger Magnus Ranstorp.
Sagen giver ifølge Ranstorp et indblik i, hvordan politi og efterretningstjenester efterforsker sager.
- Jeg tror ikke, politiet regnede med, at Basil Hassan ville dukke op. Politiet ønskede snarere at finde nogen, der var tæt på ham. Det er ganske normalt, at personer (som Anne, red.) må spille med eller hjælpe til, siger Magnus Ranstorp.
Anne har ikke noget problem med at have spillet en rolle i en efterforskning.
- Når det er en sag som den her, synes jeg selvfølgelig, at det er ok, siger hun. Den 29-årige cykelhandler har siddet varetægtsfængslet i syv måneder i den formodede terrorsag sammen med to andre mænd, mens Basil Hassan og en tyrkisk mand er fængslet in absentia i sagen.
Alle fem personer nægter sig ifølge deres forsvarere skyldige i at have købt og sendt droner til Islamisk Stat. Der er endnu ikke rejst tiltaler i sagen mod de fem, men Københavns Byret har forhåndsberammet en række retsdage med start til august 2019.