Den tidligere spionchef Lars Findsen er tiltalt for i fem tilfælde at have røbet højt klassificerede oplysninger.
Det viser anklageskriftet, som DR Nyheder netop har fået aktindsigt i.
Anklageskriftet er i store dele anonymiseret, fordi det er hemmelighedsstemplet.
Alligevel rummer det nye detaljer om sagen.
I anklageskriftet står der, at flere af de oplysninger, som Lars Findsen er tiltalt for at røbe var klassificerede som 'hemmelige'.
Hemmeligholdelse af dem har derfor ifølge anklageskriftet afgørende betydning for efterretningstjenestens evne til at varetage sine opgaver, der omhandler Danmarks sikkerhed.
Ét af tiltalepunkterne mod spionchefen omhandler udelukkende overtrædelse af den almindelige bestemmelse om tavshedspligt.
Her skal Lars Findsen over telefonen have videregivet fortrolige oplysninger til en person uden for efterretningstjenesten.
Omhandler konkret sikkerhedsbrud i FE
Flere forhold i anklageskriftet drejer sig om et 'konkret sikkerhedsbrud' i FE, og den måde, man håndterede det på – også politisk.
Ifølge DR's oplysninger er der tale om et sikkerhedsbrud, som i august 2020 førte til, at Lars Findsen samt flere ledende medarbejdere i FE blev hjemsendt.
Her offentliggjorde det uafhængige kontrolorgan Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) en pressemeddelelse.
Tilsynet mistænkte, at FE i strid med loven havde indhentet og udleveret oplysninger om danskere. En kommission undersøgte siden tilsynets mistanke og fandt frem til, at den ikke holdt stik.
Ifølge anklageskriftet har Lars Findsen over for fire privatpersoner i 2021 omtalt sikkerhedsbruddet ved blandt andet at fortælle hemmelige oplysninger om FE-kommissionens undersøgelse og samarbejdet med Tilsynet for Efterretningstjenesterne.
Det er lige efter hjemsendelsen i august 2020, at den første lovovertrædelse ifølge anklageskriftet begynder.
Her skal Lars Findsen have bekræftet spørgsmål og udsagn fra to journalister, hvormed han med sin 'særlige indsigt' som hjemsendt FE-chef videregav klassificerede oplysninger.
Der er tale om to journalister ved danske dagblade.
Lars Findsen var oprindeligt sigtet for i alt ni forhold. Han nægter sig skyldig.
Da han blev tiltalt i sagen skrev han:
- Jeg undrer mig dybt over, hvorfor der ikke tidligere i forløbet blev rakt ud til mig, hvis man virkelig havde en reel bekymring for, at hemmelige oplysninger blev røbet på skadelig vis.
- Sagen er vanvittig, og den tjener kun til at skade FE og tjenesternes renommé i ind- og udland.
Aflyttede Findsen
Ifølge DR's oplysninger er flere af forholdene mod Lars Findsen kommet frem i forbindelse med både telefon- og rumaflytninger af den tidligere spionchef.
Rumaflytning betyder, at politiet hemmeligt lytter med på alt, hvad der bliver snakket om i et bestemt rum. Det kan for eksempel være i stuen, køkkenet eller i en bil.
De fire privatpersoner, som indgår i anklageskriftet mod Lars Findsen, er ifølge DR's kilder blandt andet familiemedlemmer, som Lars Findsen har talt med.
Anklagemyndigheden har tidligere fortalt, at man vil anmode om, at sagen kommer til at køre for lukkede døre.
Den endelige beslutning ligger hos en dommer, men sker det, vil offentligheden ikke få nærmere detaljer om sagen at vide.
Det er stadig uvist, hvornår sagen skal for retten.
Anklagemyndigheden kræver Lars Findsen idømt en fængselsstraf, hvis han bliver kendt skyldig.