Mandag morgen starter retssagen mod 12 tidligere ansatte på opholdsstedet Solhaven i Nordjylland, og det over 30 sider lange anklageskrift chokerer flere eksperter.
- Noget af det ligner altså noget, der er tæt på tortur, siger den tidligere formand for Børnerådet, Lisbeth Zornig.
Retssagen mod Solhaven kommer til at foregå i byretten i Aalborg. De tidligere medarbejdere er tiltalt for grov vold mod anbragte børn og unge. Og punkterne i anklageskriftet ryster også professor på Aalborg Universitet, Inge Bryderup.
- Når man oplever et anklageskrift, der er så fuld af krænkelser, der næsten ligner psykisk terror, tænker jeg, at det ligner afmagt. For jeg er helt sikker på, at der ikke er nogen af de voksne, der vil de unge det ondt, siger hun.
Vådt klæde i ansigtet
Ifølge anklageskriftet er 21 børn eller unge blevet udsat for grov vold eller mishandling i form af blandt andet spark eller slag. Nogle af de unge er også blevet udsat for ulovlig tvang, fremgår det. Blandt andet er en teenager blevet placeret på et lille træbræt i flere timer uden mad og drikke, står der.
- Anklageskriftet var endnu mere chokerende for mig, for vi havde jo bare hørt om en brøkdel af de ting, der står, siger Lisbeth Zornig og nævner et af anklagepunkterne, hvor en ung havde fået et vådt klæde over ansigtet.
- Det er jo en regulær kvælningsfornemmelse, man forsøger at fremkalde hos de her børn, siger hun.
Afviser at der er tale om vold
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den tiltalte, tidligere forstander, men hans advokat Henrik Garlik forklarer, at når man har med så uregerlige børn at gøre, er metoderne nødvendige.
- Min klient afviser på det pureste, at der på nogen måde har været tale om vold. Der har været tale om pædagogisk retning, hvor man har brugt metoder til at fastholde de unge i et trygt og godt miljø, siger han.
Sagen har rystet mange
Men det er hverken Lisbeth Zornig eller Inge Bryderup enige i.
- Hvis vi gjorde det ved børn i folkeskolen ville det være grotesk, men fordi vi taler om anbragte børn, så er det som om, vores grænser rykker sig lidt, siger Lisbeth Zornig.
Inge Bryderup har gennem 25 år arbejdet med området, og hun siger, at hun aldrig har hørt om en sag, som den mod Solhaven.
- Det er jo en sag af så stort et omfang, at den mere eller mindre ryster hele den socialpædagogiske verden, hvor man anbringer børn og unge, siger hun.
Dommen mod de 12 tidligere ansatte falder først til foråret, fordi retssagen er så omfattende. I alt skal 110 vidner afhøres, heriblandt både tidligere ansatte, psykiatere og tidligere anbragte børn.