Anklager kræver tidligere PET-chef fængslet i mindst seks måneder

Jakob Scharf har skadet PET’s arbejde, og hans mål har været at tjene penge, lyder det.

Anklageren mener, at Jakob Schart bryder sin tavshedspligt 28 gange i sagen. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

- Der er masser af skærpende omstændigheder i den her sag, og derfor mener jeg også, at tiltalte bør straffes i niveauet 6-9 måneders fængsel i den her sag.

Sådan lød det fra anklager Jakob Berger Nielsen i Københavns Byret i dag.

Efter 14 retsdage er straffesagen mod den tidligere PET-chef, Jakob Scharf, ved at nå til vejs ende.

Bevisførelsen er slut, og anklagerne genoptog i dag deres procedure. Her forklarede de, hvorfor Jakob Scharf efter deres opfattelse skal dømmes for at have talt over sig, da han blev interviewet til bogen 'Syv år for PET.'

- PET’s opgave er at passe på os alle sammen. Det er en opgave, som Jakob Scharf har kompromitteret. Og hans formål har også været at tjene penge, lød det fra Jakob Berger Nielsen i proceduren.

Han argumenterde også for, at straffen skal være ubetinget fængsel, fordi enkeltpersoner og PET’s samarbejde med andre efterretningstjenester har lidt skade på grund af bogen 'Syv år for PET.'

- Bogen har konkret skadet PET, der har måttet rejse rundt til samarbejdspartnere for forsikre dem om, at deres oplysninger fortsat behandles fortroligt, lød det fra anklager Jakob Berger Nielsen.

Bogen blev også udgivet som et tillæg til Politiken. Avisens chefredaktør, Christian Jensen, er sigtet for at viderebringe fortrolige oplysninger. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Udtaler sig om terrorsager

I bogen udtaler Scharf sig om en række sager og operationer fra perioden 2007-2013, hvor han var chef for efterretningstjenesten. For eksempel om flere terrorsager.

Han er anklaget for i 28 passager at have brudt sin tavshedspligt. Blandt andet, fordi han nævner navne på personer, som PET har interesseret sig for, og fortæller detaljer om tidligere operationer.

- Det skal han dømmes for, lød det flere gange fra anklager Sonja Hedegaard.

For eksempel fortæller den tidligere PET-chef, at en almindelig kvinde sagde ja til at leje sin lejlighed ud til den formodede terrorist David Headley for at hjælpe PET.

- Det er altså et klokkeklart brud på tavshedspligten. Det er jo vigtigt, at befolkningen kan have tillid til, at politiet og PET ikke røber, hvilke almindelige borgere, der hjælper dem.

- Det er så indlysende, at det gyser helt inde i mig, sagde Sonja Hedegaard.

Begge anklagere i sagen lagde også vægt på, at Jakob Scharf selv er uddannet jurist og har arbejdet i både Justitsministeriet og PET i mange år, og at han burde vide, at han for eksempel ikke skal udtale sig om arbejdsmetoder, eller om verserende sager.

- Det er direkte uansvarligt. Det har intet med forsigtighed at gøre, lød det.

Ingen andre tidligere ansatte i PET er blevet dømt for at have røbet hemmeligheder. Flere, for eksempel Hans Jørgen Bonnichsen, har ellers udgivet bøger og fortalt om deres arbejde.

Efter anklagernes procedure, får forsvaret ordet. Der forventes dom i begyndelsen af december.