Anklager i sag om udvist boghandler: Terrorpropaganda er meget alvorligt

Said Mansour har blandt andet opfordret unge til at blive selvmordsbombere, og derfor er han er ikke længere dansk statsborger.

Anklager og rigsadvokat Ole Hasselgaard er meget tilfreds med dagens afgørelse.

Selv om Said Mansour, også kendt som Boghandleren fra Brønshøj, hverken har begået eller har planlagt terror, så er det helt på sin plads, at han nu får frataget sit danske statsborgerskab.

Det siger en tilfreds anklager til DR Nyheder, efter at Højesteret i dag afgjorde, at den marokkanske boghandler skal udvises af Danmark.

- Det er en skelsættende dom. Det er første gang i dansk retspraksis, at vi ser en dansk statsborger få frakendt sit statsborgerskab på grund af kriminalitet, siger anklager og rigsadvokat Ole Hasselgaard.

- Der er tale om meget hård kriminalitet, som Højesteret også konstaterer, der blandt andet handler om, at pågældende nu for anden gang er dømt for massiv terrorpropaganda, der opfordrer unge til at drage ud og deltage i selvmordaktioner, siger han.

56-årige Said Mansour er tidligere blevet idømt fire års fængsel i både byretten og landsretten.

Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen forsøgte i retten at fremhæve Danmarks formelle ytringsfrihed, der giver alle ret til at ytre, hvad de vil - også udemokratiske holdninger.

Men ifølge Ole Hasselgaard er ytringer som Said Mansours aldeles skadelige for Danmark.

- Terrorpropaganda er mere end ord og handlinger og kan være med til at påvirke nogle mennesker ude i den anden ende, og det er derfor den type kriminalitet er så alvorlig, siger han.

Om Said Mansour reelt bliver udvist af Danmark og hvornår er ikke Højesterets beslutning. Det skal udlændingemyndighederne tage stilling til.

- Hvis der bliver tale om en tvangsmæssig udsendelse af Danmark, så har Danmark nogle internationale forpligtelser, hvis de (udsendte, red.) risikerer dødstraf eller tortur, siger Ole Hasselgaard.

Her er de tidligere Mansour-sager:

  • 1995: Mansour er under mistanke for at planlægge terror mod FN-topmødet i København. Han bliver anholdt, men alle sigtelser droppes.

  • 2003: Mansour observeres på en færge til Oslo og anholdes ved sin hjemrejse. Han løslades efter en ransagning af sit hjem.

  • 2004: Mansour idømmes tre måneders ubetinget fængsel for våbenbesiddelse og hæleri. PET ransager igen Mansours hjem og konfiskerer et større parti videofilm, taler og sange, der opfordrer til hellig krig.

  • 2005: Politiet ransager atter Mansours hjem og konfiskerer mere materiale med taler af al-Qaeda-lederne Abu Musab al-Zarqawi og Abu Qutada. Politiet finder over 3000 cd-romskiver, hvoraf en tredjedel er med yderliggående islamistisk indhold. Mansour anholdes, sigtes og varetægtsfængsles for at opfordre til terror.

  • 2007: Mansour idømmes tre år og seks måneders fængsel ved Københavns Byret. Mens han sidder i fængslet og venter på dommen, har han telefonisk og skriftlig kontakt til de fire terrortiltalte i Glostrup-sagen.

  • 2009: Mansour løslades.

  • 2014: Sam Mansour idømmes fire års fængsel for opfordring til terrorisme og hellig krig.