Anklager forsvars-top for 'skjulte interesser': Skibene er slidt ned, men de forsøger at bilde os det modsatte ind

Forsvarets arktiske inspektionsskibe får grønt lys i ny rapport, men det har skabt mistillid hos SF før nyt forsvarsforlig

Forsvarsordfører slår alarm, efter ny rapport fremstiller at driften af Søværnets nedslidte inspektionsskibe forløber som planlagt - trods flere eksempler på det modsatte. (Foto: © Dennis Olsgaard, DR)

En ny rapport over, hvordan det står til med nationens militære grej, vækker bekymring hos oppositionspartiet SF.

Partiets forsvarsordfører mistænker Forsvarsministeriet og Forsvarets øverste ledelse for at give ordførerne sminkede informationer op til vigtige forhandlinger om et nyt forsvarsforlig.

Et forsvarsforlig, der skal fordele hundredvis af milliarder kroner frem mod 2030.

- Man får det indtryk, at rapporteringen ikke er helt så nøgtern, som den burde være og at der er nogle skjulte interesser, fordi det vi får i materialet ikke stemmer helt overens med, hvad vi ser og hører i virkeligheden, siger SF’s forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen.

Forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen (SF) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Ny rapport undrer

Flere gange årligt får medlemmerne af Folketingets forsvarsudvalg en oversigt over, hvordan det går med driften af Forsvarets skibe, fly og køretøjer.

Det er den seneste rapport, der får Anne Valentina Berthelsen til at protestere.

- Det generelle formål med rapporteringerne er at orientere om status for en række styringsinteressante materielanskaffelser og drift af hovedmaterielgenstande, skriver forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i et følgebrev til den seneste rapport, der blev sendt til ordførerne den 12. april.

Temperaturen på det militære materiel bliver angivet med en farvekode. Enten grøn, gul eller rød.

Grøn betyder, at projektet eller driften forløber som planlagt, lyder forklaringen.

- Gul status angiver, at projektet eller driften ikke forudses at kunne gennemføres som planlagt, lyder beskrivelsen, mens rød betyder, at ‘en risiko er indtruffet og blevet til et problem.’

Konkret er det grøn status for de arktiske inspektionsskibe af Thetis-klassen - og dermed, at alt forløber som planlagt - der nu får ordføreren til at slå alarm.

- Det er slet ikke mit indtryk, at alt er i den skønneste orden med Thetis-klassen. Det hører vi gennem samtaler med folk fra Søværnet, der arbejder med skibene og det samme bekræfter de historier, som DR har bragt frem, siger Anne Valentina Berthelsen.

Skibe nærmer sig udløbsdato

Inspektionsskibene af Thetis-klassen er fra 1990’erne og nærmer sig udløbsdatoen. DR har tidligere beskrevet, hvordan de ofte går i stykker og nødtvungent må afbryde togterne.

Samtidig mangler der også soldater ombord, så skibene derfor må smide anker eller søge havn om natten, så besætningen kan hvile. I stedet for at fortsætte patruljerne i det strategisk vigtige område døgnet rundt.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse er i færd med at undersøge, om det kan lade sig gøre at levetidsforlænge de nedslidte inspektionsskibe.

I stedet for at skifte dem ud med nye i det kommende forsvarsforlig.

Ifølge Anne Valentina Berthelsen er det fordi Forsvaret hellere ser, at pengene skal bruges på andre våben eller kapaciteter.

- Det giver mig et indtryk af, når jeg ser den grønne farvekode, at de forsøger at bilde os ind, at vi ikke behøver foretage nogen investering med henblik på udskiftning af Thetis-klassen lige foreløbig.

Det holder ikke, at danske soldater skal sejle i verdens farligste farvand i skibe, der er 40-45 år gamle, siger fællestillidsmand Finn Bæk Karlsson.

'Man skal tælle sine fingre'

Nu frygter Anne Valentina Berthelsen, at hun fremover skal tage sig i agt for skrivelser, der kommer fra ministerier og styrelser før de forhandlinger, der skal sætte kursen for Forsvaret frem mod 2030.

- Det betyder, at man skal tælle sine fingre, hver gang man går ud af forhandlingslokalet ovre i Forsvarsministeriet. Der bliver skabt en anelse mistillid til de informationer, som vi bliver præsenteret for.

- Som politiker skal man være bevidst om, at man skal tage viden man bliver præsenteret for før en vigtig forhandling med et gran salt. Også når det kommer fra Forsvarsministeriet - men det er dog sådan, at notater fra embedsværket bør være så neutralt og objektivt som muligt, så derfor er dette en anelse bekymrende.

Ordfører-kollega ikke nervøs

Hos Liberal Alliance er forsvarsordfører Carsten Bach (LA) opmærksom på, at det står værre til med Søværnets inspektionsskibe, end den grønne farvestatus antyder.

- Alle ved, at den er helt gal med Thetis-klassen, men i dette tilfælde anser jeg status som et udtryk for, at der ikke er udeståender på opdateringer af skibene af den simple grund, at der ikke er nogen og derfor er status grøn.

- Der er god grund til at være på vagt overfor skjulte dagsordener i både Forsvaret og Forsvarsministeriet, men i dette tilfælde er jeg ikke nervøs, siger Carsten Bach, der hentyder til, at forsvarsministeren i weekenden sagde til Jyllands-Posten, at arktis skal prioriteres højest i det kommende forsvarsforlig.

- Jeg har svært ved at se, at det betyder andet, end der skal bygges en afløser til Thetis-klassen.