Den sag, som kan koste lederen af banden Loyal To Familia (LTF), Shuaib Khan, hans opholdstilladelse i Danmark handler i bund og grund om, hvad der blev sagt en sen nattetime på Blågårds Plads på Nørrebro den 31. juli i år.
Var der, som anklageren siger, tale om mundtlige trusler mod den betjent, der førte an i en kropsvisitation mod en række LTF’ere? Eller var der, som forsvareren siger, alene tale om, at den tiltalte og hans venner udtrykte deres utilfredshed mod en betjent, som de mente gik over stregen?
Både politifolkene og de LTF'ere, der er blevet afhørt under sagen, er enige om, at stemningen den aften var anspændt.
LTF'erne har samstemmende forklaret, at denne ene betjent ville have, at de skulle klæde sig helt af og bukke sig ned, så han kunne lyse med en lygte. De synes, det var grænseoverskridende, og derfor var de irriterede på betjenten.
Samme betjent har åbent erkendt i retten, at han “visiterer i bund”, som han formulerede det.
Anklager: Betjenten skal frygte hele LTF
Anklager Henrik Bergqvist lagde i sin procedure i dag vægt på, at de ord, der faldt den nat, ikke blev sagt i en venskabelig tone. Han mener ikke, at det er afgørende, at de betjente, der var til stede på gerningstidspunktet, har hørt noget forskelligt.
- Det giver sig selv, at alle ikke kan have hørt det hele, fordi det var mørkt, men der er enighed om, at der er blevet sagt “pas på dig selv”, “husk hans ansigt” og “pas på din ryg”, sagde han og tilføjede:
- Alle betjente er enige om, at Shuaib Khan har sagt flere af udtalelserne eller i hvert fald udtalelser, der ligner.
Henrik Bergqvist lagde også vægt på, at ordene faldt under en verserende bandekonflikt. Det er en skærpende omstændighed, mener han. På samme måde er det en skærpende omstændighed, at Shuaib Kahn er leder af LTF:
- Betjenten skal ikke bare frygte den tiltalte, men hele LTF, en gruppe, som har vist, at de er voldsparate, lød det fra anklageren, som ønsker en høj straf udmålt i måneder - uden at han dog vil sætte præcist tal på.
Når anklagemyndigheden derudover mener, at Shuaib Khan skal udvises i seks år, anmoder han retten om at lægge vægt på, at Shuaib Khan har et langt synderegister bag sig.
- Udvisning er nødvendig for at forhindre ny kriminalitet. Han er bandeleder for en gruppe, der er i væbnet konflikt.
"Den her sag er langt ude"
Derefter var det forsvarens tur til at procedere. Og advokat Michael Juul Eriksen kunne ikke genkende anklagerens udlægning af, hvad der skete den aften.
Mest af alt synes han, at der er tale om en sag, der alene er kommet i stand efter et massivt politisk pres. Anholdelsen blev først foretaget 11 dage efter episoden, og efter at blandt andre justitsminister Søren Pape Poulsen (K) havde udtalt, at han gerne så bandelederen udvist af Danmark.
- Der ligger ikke nogen konkret trussel overhovedet, sagde Michael Juul Eriksen.
Han forsøgte med retsbogen fra sidste retsmøde i hånden at splitte anklagerens påstande ad. Særligt, fordi der blandt de fire afhørte betjente var forskellige opfattelser af, hvordan visitationen forløb i de sene aftentimer den 31. juli:
- Der er stor uenighed om ordvalget, og hvem der har sagt det. Det er ikke bare noget, jeg finder på, det fremgår direkte af retsbogen. Derfor bør der ske frifindelse, sagde forsvarsadvokaten.
Shuaib Khan selv har tidligere erkendt, at han blev irriteret på betjenten, men han nægter at have truet ham.
Michael Juul Eriksen satte også spørgsmåltegn ved, om visitationen overhovedet var lovlig, fordi bandemedlemmerne fra LTF blandt andet blev bedt om at klæde sig nøgne og sætte sig på hug.
- Hvorfor er det lige, at denne betjent mener, det er en rimelig fremgangsmåde for at lede efter våben, når ingen andre betjente gør det, lød spørgsmålet.
- Jeg beder ikke retten tage stilling til lovligheden, men når vi er på grænsen af det tilladelige, må retten også have en forståelse for, at de involverede blev irriterede.
Hvis retten alligevel mener, at Shuaib Khan skal kendes skyldig, så mener forsvarsadvokaten, at straffen skal være kortvarig, og at der i hvert fald ikke kan blive tale om udvisning til Pakistan:
- Han har boet her i hele sit liv og har en stærk tilknytning til Danmark. Han kan hverken skrive eller læse pakistansk, ligesom han ikke kender nogen i landet, lød det fra Michael Juul Eriksen.
Der forventes at falde dom senere i dag.