Var det ulovligt, da en medarbejder i IBM rodede rundt i kreditkort-systemet, fandt kendtes transaktioner og videresendte dem mod betaling til journalister på Se og Hør?
Og endnu vigtigere: Var det også ulovligt for de redaktører og journalister, der valgte at tage imod oplysningerne?
De to spørgsmål er de helt centrale, som Retten i Glostrup fra i dag skal forsøge at finde et svar på, når sagen efter den såkaldte Se og Hør-skandale bliver til et juridisk slagsmål i en byret 15 kilometer fra Allers Mediers domicil i København.
Under formentlig massiv mediebevågenhed sætter seks hovedpersoner i sagen sig på anklagebænken. Det er de seks, som nægter sig skyldige i anklagerne, der omhandler at skaffe sig adgang til offentligt kendtes kreditkortoplysninger. Noget som tys-tys-kilden ifølge anklagemyndigheden gjorde på mindst 163 kendte personers kreditkort.
Derfor er det op til en domstol at afgøre, om de tidligere chefredaktører, Henrik Qvortrup, Per Ingdal og Kim Henningsen, har brudt loven. Også journalisterne Kasper Kopping og Ken B. Rasmussen samt den IBM-ansatte tys-tys-kilde sidder med på anklagebænken i sagen.
Første tiltalte er dømt
For to uger siden blev første del af sagskomplekset afsluttet, da to tidligere chefer på Se og Hør erkendte og tilstod deres rolle i sagen og fik seks måneders betinget fængsel. Også virksomheden Aller Medier, der udgiver Se og Hør, tilstod og blev ikendt en bøde på 10 millioner kroner. Alle har de accepteret dommene.
Tilståelserne kan vise sig at blive vigtige for anklagemyndigheden, der agter at føre Lise Bondesen og Kim Bretov som vidner i retssagen mod de seks tiltalte.
Hele sagen startede egentlig med en foromtale af en bog.
BT beskrev bogen "Livet, det forbandede" af Ken B. Rasmussen, hvori det fremgår, at en tidligere ansat hos IBM har leveret oplysninger om kendte danskeres kreditkortbrug til Se og Hør. Ken B. Rasmussen er tidligere Se og Hør-journalist og ligeledes tiltalt i sagen.
Allerede inden straffesagen mod de seks har flere af de tiltalte erkendt, at de etablerede et samarbejde med tys-tys-kilden om at skaffe oplysninger om de kendtes brug af kreditkort mod betaling.
Sag har startet debat om medieetik
Uanset udfaldet af sagen har den allerede fået stor betydning for mediebranchen.
Det er blevet hævdet, at Se og Hørs metoder er et billede på en branche i etisk forfald, men det er svært at konkludere, siger professor og medieforsker Mark Blach-Ørsten, der betegner sagen som danmarkshistoriens største medieskandale.
Han har forsket i medieskandaler, skrevet en bog om troværdig journalistik og mener, at sagen har været medvirkende til at styrke debatten om mediernes etik.
- Der har været en række medieskandaler i Danmark. Det har løftet debatten om mediernes etik højt op. Det har været to høringer på Christiansborg om, hvad der er galt med mediebranchen. Det har også betydet, at der er kommet et nyt sæt presseetiske regler. Jeg vil sige, der er kommet mere fokus på etik, siger Mark Blach-Ørsten.
Sagen mod de seks begynder med afhøring af den såkaldte tys-tys-kilde og fortsætter frem til november, hvor der ventes dom. Alle seks nægter sig skyldige i anklagerne.
DE TILTALTE I SE OG HØR-SAGEN ER:
- •
Henrik Qvortrup, chefredaktør på Se og Hør 2001-2008
- •
Kim Henningsen, chefredaktør på Se og Hør 2009-2012
- •
Per Ingdal, udgiverredaktør hos Aller 2002-2014 og chefredaktør på Se og Hør 2008-2009
- •
Ken Bjørnskov Rasmussen, journalist på Se og Hør 2007-2012
- •
Kasper Denager Kopping, journalist på Se og Hør 2005-2014
- •
Tys-tys kilden, tidligere systemoperatør hos PBS/IBM