Anbragt til 100.000 kroner om måneden: Ryger hash dagligt

Institutionen Nexus svigter de unge ved ikke at gribe ind, siger eksperter.

Døgninstitutionen Nexus i Jægerspris bliver af flere nuværende og tidligere ansatte beskyldt for at tage alt for let på de anbragte unges hashmisbrug. (© DR)

Den offentligt ejede døgninstitution Nexus i Jægerpris beskyldes for ren opbevaring af kriminalitetstruede unge. Stedet får nu massiv kritik fra førende eksperter.

- Først og fremmest er der en massiv forekomst af hash på matriklen. Og flere af de unge er dagligt påvirkede af hash. Det er ren opbevaring og ikke behandling.

Sådan lyder beskrivelsen af døgninstitutionen Nexus fra en nu tidligere ansat, Jan Rose.

De unge handler hash indbyrdes

Institutionen har løbende cirka tolv unge boende og ejes og drives af Københavns Kommune. Nexus slår sig op som behandlingsmulighed for unge mellem 14 og 18 år med psykiske problemer, misbrug - og unge på vej ud i kriminalitet.

- De unge handler med hash imellem hinanden og køber joints til hinanden, og de sidder og ryger hash hver nat på deres respektive værelser, fortæller Jan Rose.

Forsøgte at advare kommunen

Oplevelserne på Nexus fik Jan Rose til ved flere lejligheder at lufte sin bekymring over for den daglige ledelse på døgninstitutionen. Men ifølge Jan Rose tog man ikke hans bekymringer alvorligt. Derfor valgte han til sidst at henvende sig til DR med sin bekymring og frustration.

- For mig som ansat var det frustrerende at se 14-18-årige have så stort et misbrug, og at ledelsen ikke gjorde noget ved problemerne, siger Jan Rose.

Hash en del af hverdagen

For at dokumentere Jan Roses påstand, valgte DR's nyhedsmagasin, 21 SØNDAG, at udstyre ham med et skjult kamera. Og der viste sig et mønster. For eksempel viser de skjulte optagelser, hvordan en 14-årig pige tænder en joint foran Jan Rose, da han kommer ind på hendes værelse.

21 SØNDAG er desuden kommet i besiddelse af 11 af de unges logbøger på stedet. De giver et unikt indblik i hver af de anbragtes dagligdag, som medarbejderne noterer ned. Også her dominerer hashen:

"Hun åbner døren i påvirket tilstand og en tåge af hash vælter ud af hendes værelse", står der blandt i logbøgerne. Og et andet sted står der:

"Der var blevet røget på værelset, og det var en yderst skæv ung mand".

Nexus modtager omkring 1,2 millioner kroner årligt for hver anbragt - de skal blandt andet gå til udvikling og behandling af de unge, så de kan komme på ret køl og for eksempel være et alternativ til fængsel.

Skæve i skolen

Nexus har også en intern skole. Også her er frustrationerne over hashen store. En lærer fortæller, hvordan anbragte unge ryger hash om natten og i skoletiden, så han ikke kan undervise dem. Han har måttet bære en af drengene fra klasseværelset og op på drengens værelse, fordi han var så skæv af hash, at han lå på gulvet.

Medarbejdere bekymrede

Og Jan Rose er ikke alene med sin bekymring over forholdene på stedet. Flere tidligere og nuværende medarbejdere på Nexus bakker op om Jan Roses oplevelser. Medarbejderne tør ikke stå frem af frygt for at blive fyret, men fortæller anonymt til 21 SØNDAG:

- Vi har mere eller mindre givet op over for det markante hashforbrug blandt de unge og får bare at vide af ledelsen, at det er umuligt på grund af retningslinjerne på området.

En anden medarbejder skriver til 21 SØNDAG:

"Der bliver ikke brugt tilstrækkeligt med energi på at få de unge i afrusning. Pædagogikken virker fjern, og det kan virke som opbevaring."

Massiv kritik fra eksperter

Forholdene på Nexus møder nu massiv kritik fra flere førende eksperter på området. Eksperterne udtaler sig på baggrund af det skriftlige materiale fra institutionens logbøger.

- Problemet er, at man ikke arbejder med hashforbruget. Man har givet op i visse situationer, siger overlæge og misbrugsekspert, Henrik Rindom.

21 SØNDAG har også fremlagt logbøgerne fra Nexus for Hanne Warming. Hun er professor på Roskilde Universitet og ekspert i arbejde med socialt udsatte unge.

- Hvis det er måden, det foregår på, så er det dybt bekymrende. Det er et svigt over for de unge, og det er også et samfundsmæssigt svigt, vurderer professor Hanne Warming.

Kommunen: ikke det fulde billede

Kontorchef i Københavns Kommune, Poul Ertner, mener ikke, at de to eksperter kan danne sig et komplet billede af situationen på Nexus alene baseret på logbøgerne.

- Jeg mener, at hvis eksperterne skal have mulighed for at udtale sig om, hvad der foregår, så mangler de en stor del af det skriftlige materiale, siger Poul Ertner.

Men Henrik Rindom og Hanne Warming fastholder grundlaget for deres kritik.

- Det er simpelthen ikke okay at opbevare unge mennesker på den måde, siger Hanne Warming, der bakkes op af Henrik Rindom:

- Der bliver nemlig ikke arbejdet med dem terapeutisk. Og hvis der ikke bliver det, kan vi ikke forvente at bryde den onde cirkel, og så vil de fortsætte deres hashmisbrug og fortsætte deres aggressive adfærd, siger Rindom.

Skattekroner spildt

Nexus modtager - afhængig af belægningen - op mod 14 millioner kroner om året i kommunale skattekroner for de anbragte unge.

Jan Rose, der er nu er stoppet på Nexus, mener, at institutionen har svigtet sit ansvar:

- Ledelsen på Nexus modtager rigtig, rigtig mange skattekroner for at hjælpe disse unge, og de bliver ikke hjulpet, siger Jan Rose.

Har du kommentarer eller viden om forholdene på Nexus, så skriv til 1212@dr.dk. Se hele historien i aften i 21 SØNDAG kl. 21.00 på DR1.