I næsten fem timer sad udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd for at svare på, om hun var blevet advaret om, at det var ulovligt at adskille unge asylpar uden at behandle deres sager individuelt.
Men selvom det trak ud, og især de røde partiers ordførere stod i kø med spørgsmål, så har det langt fra givet klare svar.
Det fortæller DR's politiske analytiker Bjarne Steensbeck.
- Vi er kort sagt ikke blevet meget klogere. Tværtimod er vi blevet mere forvirrede, siger han.
En ting, der i særdeleshed skabte forvirring, var ifølge Bjarne Steensbeck, at Inger Støjberg ændrede forklaring på samrådet torsdag.
Integrationsministeren sagde flere gange under samrådet, at det ikke var en instruks, hun kom med den 10. februar sidste år om, at ingen mindreårig asylansøger fremover vil blive indkvarteret sammen med sin ægtefælle eller samlever.
Det var derimod tale om en pressemeddelelse, der ifølge ministeren efterfølgende ved en fejl blev tolket som en instruks af Udlændingestyrelsen.
Men det har ikke tidligere været hendes forklaring. I et interview med DR Nyheder fra den 21. maj sagde Inger Støjberg, at der blev lavet en instruks, og at der blev sendt en pressemeddelelse ud.
- Det er svært at sige, hvad der ligger bag den ændring. Men en pressemeddelelse lyder mindre dramatisk, og hun kan bedre slippe af sted med det, fordi det er en anden karakter. I en pressemeddelelse har man en stærk politisk markering, hvor en instruks er konkrete vejledninger, vurderer Bjarne Steensbeck.
Støjberg har flertal bag sig
Netop denne kovending spurgte især de røde partier ind til gentagne gange, og størstedelen af tiden var samrådet præget af mundhuggeri og de samme spørgsmål og svar.
- Samrådet tog ret hurtigt en usædvanlig og brutal retning, hvor rød blok sad på den ene langside og blå på den anden. Tonen blev mere og mere vrissende, siger DR's politiske analytiker og fortsætter:
- De blå partier var redningsnet og kaldte de røde partiers spørgsmål og kommentarer for en uværdig kalkunjagt. De røde partier gik derimod hårdt til ministeren. Blandt andet sagde Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, til Støjberg, at "hun taler sort".
Men selvom det blev nogle lange timer for ministeren, så vurderer Bjarne Steensbeck, at hun indtil videre kan gå på pinseferie med et flertal bag sig.
- Støjberg kunne sidde i midten og notere sig, at opbakningen fra hendes egen fløj var der. Hun er ikke politisk forvirret. Hun er sikker på, at hun har flertallet i Folketinget bag sig. V, DF, LA og K har ikke de store behov for en forklaring, siger han.
Men sagen er langt fra afsluttet. For det første fordi både Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, og Alternativets Josephine Fock vil indkalde ministeren til et nyt samråd i sagen.
Men også fordi der er andre vigtige aktører end politikerne.
- Embedsmændenes magt på Christiansborg skal ikke undervurderes. De kan have en rolle, der er vigtig. Og det kan godt være, at der pludselig dumper noget ind i en indbakke hos en journalist, der kaster nyt lys over denne sag, siger han.
SAGEN KORT
- •
10. februar 2016 udsender Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet en pressemeddelelse om, at ingen mindreårig asylansøger fremover vil blive indkvarteret sammen med sin ægtefælle eller samlever.
- •
Af pressemeddelelsen fremgår, at "efter de nye retningslinjer må ingen mindreårige under 18 år indkvarteres på samme asylcenter som en ægtefælle eller samlever. Det gælder også, hvis parret har et eller flere fælles børn".
- •
34 par bliver omfattet af instruksen. To af parrene ville også være blevet adskilt uden instruksen, da den ene ægtefælle var under 15 år.
- •
I april 2016 går Folketingets Ombudsmand ind i sagen efter en klage fra et ungt par, og Udlændingestyrelsen genoptager alle de berørte pars sager.
- •
19. maj 2017 bringer Politiken en artikel om sagen, hvor Inger Støjberg (V) erkender, at hun personligt fjernede embedsfolks forbehold om, at alle sager skulle vurderes individuelt.
- •
Torsdag var Inger Støjberg i samråd i sagen, hvor hun skulle svare på, om hun var blevet advaret om, at det var ulovligt at adskille de unge asylpar uden at behandle deres sager individuelt.