Danske Bank forventer at nedjustere deres resultat for 2019 efter skat med en milliard kroner - fra 14-16 milliarder kroner til 13-15 milliarder kroner.
Nedjusteringen i Danske Banks regnskab kommer ikke som en overraskelse, lyder det fra Mikkel Emil Jensen, som er aktieanalytiker hos Sydbank.
- Mange af årsagerne til de her nedjusteringer er velkendte årsager, siger han og nævner pres på rentemarginalen, meget lav aktivitet og indtjening på handelsaktiviteterne og høje omkostninger.
- Det er alt sammen noget, som har presset banken i en periode nu, men det har bare vist sig, at de i andet kvartal er blevet presset mere end, de havde forventet, siger Mikkel Emil Jensen, som tilføjer, at hans egne beregninger også lå i den lave ende af de forventede 14-16 milliarder kroner.
Men selv om det ikke er overraskende, så er nedjusteringen på en milliard "et symptom på, at der er flere udfordringer i banken i øjeblikket".
Høje omkostninger på hvidvask-forebyggelse
Det er særligt på omkostningerne, at årsagen til nedjustering skal findes, mener analytikeren.
Danske Bank har nemlig været nødt til at investere mere end forventet i IT, digitalisering og nye ansættelser for at sikre hvidvaskforebyggelse i banken.
- Investeringerne i hvidvaskforebyggelse er gjort på Danske Banks eget initiativ, for at sikre at der ikke sker lignende hændelser, siger Mikkel Emil Jensen.
Af samme grund har banken ændret sine forventninger til omkostningerne til 25,5 - 26 milliarder kroner mod tidligere 25 milliarder.
- Det omkostningspres var analytikerne godt klar over, men presset er bare mere omfattende end forventet.
Banken kompenserer kunder efter gebyr-skandalen
I sidste måned kom det frem, at Danske Bank havde fået 87.000 kunder til at investere i den såkaldte Flexinvest Fri med alt for høje aftalegebyrer og i nogle tilfælde også forventet negativt nettoafkast.
Det afledte en massiv kritik fra Finanstilsynet, og Danske Bank lovede at betale de 87.000 berørte Flexinvest Fri-kunder godtgørelse inden udgangen af 2019.
En udgift som i andet kvartal, ifølge Mikkel Emil Jensen, ligger på 400 millioner kroner.
- De nævner det ikke selv i deres meddelelse, men det kan jo godt være, at de her 400 millioner har været tungen på vægtskålen i forhold til den her nedjustering.
Han tilføjer, at det uanset hvad, er "dårlig timing" for banken i en periode, hvor der er i forvejen er meget pres på omkostningerne.
Men selv om en milliard er mange penge, så er det i Danske Bank kontekst noget, som nemt kan håndteres, understreger han.
- Banken er stadig veldreven, trods nedjusteringer og udfordringerne i markedet.