Varmen var tæt på kogepunktet, da Danmarks nye kirke- og kulturminister Joy Mogensen (S) sammen med afgående minister Mette Bock (LA) i matchende orange trådte ind foran pressen og de mange fremmødte gratulanter i kulturministeriet i går. Det var tid til overdragelse.
Og hverken de høje temperaturer i det lille tætpakkede lokale, eller hendes gravide tilstand, så ud til at påvirke 38-årige Joy Mogensen.
Hun sprang ubesværet op på det lille podie og kiggede lige ind i kameraerne og sagde med et skævt smil: ”Kan I høre mig kulturliv.....?”
Det kan kulturlivet godt. For de lytter ekstra meget efter i de her dage, hvor Joy Mogensen som en af de store overraskelser i den nye regering har indtaget kulturministeriets hjørnekontor med direkte udsigt til Thorvaldsens Museum og dermed til noget af det kulturliv, hun nu skal være landets øverste chef for.
Hvad vil man med kulturen?
De lytter, for hvad vil Joy Mogensen prioritere? Hvilke opgaver vil hun først kaste sig over? Og ikke mindst: Har hun den pondus, der skal til i regeringen for at sætte kulturen på dagsordenen og give det vægt og fylde side om side med de andre politikområder?
Kommer der flere penge til kulturen efter år med generelle nedskæringer?
At dømme efter regeringens nye såkaldte aftalepapir, der danner grundlag for den nye socialdemokratiske regering, kan det godt blive op ad bakke for den nye kulturminister. Kulturen er stort set ikke nævnt.
Allernederst i det 18 sider lange dokument står der, at dansk public service skal styrkes, og at de udenlandske streamingtjenester skal bidrage mere til danskproduceret indhold.
Snakke med medieordførere
I det døgns tid, der er gået, siden Joy Mogensen blev kulturminister, har mange spurgt ind til, hvad der konkret ligger i en styrkelse af Public Service. Hendes svar er henholdende.
Hun vil ikke melde noget konkret ud, før hun har drøftet spørgsmålene med medieordførerne. Præcis hvad socialdemokratiet mener, har vi altså endnu til gode at se.
Vil der komme flere penge til en generel styrkelse af dansk public service-indhold? Vil dele af besparelserne på DR blive rullet tilbage? Hvad skal der ske med Radio 24syv, der svæver rundt i ingenmandsland lige nu? Især det sidste spørgsmål haster.
Omstridt museumsreform
På ministerens bord ligger også en ikke færdiggjort reform af hele museumsområdet. Forgængeren Mette Bock satte gang i et ambitiøst forarbejde, der skulle have ført frem til en mere logisk og retfærdig indretning af museumsområdet.
Hun nåede ikke i mål, og det er et område, adskillige kulturministre har brændt nallerne på.
Joy Mogensen har selv arbejdet intenst, og med stor succes, med museumsdrift – og udvikling i Roskilde. Vil det lykkes hende at ændre den fastlåste måde, midlerne fordeles blandt landets museer?
S skabte kulturministeriet
Det er 25 år siden der har været en socialdemokratisk kulturminister. Hun hed Jytte Hilden. Siden har det tilsyneladende ikke været så vigtigt for socialdemokratiet, når det har haft regeringsmagten, at sidde på kulturministerposten.
Egentlig paradoksalt, eftersom det var socialdemokraten og højskoleforstanderen Julius Bomholt, der i 1961 fødte det, vi i dag kender som kulturministeriet.
Faktisk var Europas næstførste ”minister for kulturelle anliggender” en dansk socialdemokrat, kun overgået af Frankrigs ditto, der kom til et par år tidligere.
I de senere år har kulturpolitiken været præget af nedskæring og en meget kulturbevarende tilgang. Det bliver interessant at se, hvordan Joy Mogensen vil balancere fortid og fremtid.
Børn er en mærkesag
Joy Mogensen har den fordel, at hun starter på en frisk. I modsætning til sin kollega Mogens Jensen har hun ikke på forhånd tilkendegivet mange holdninger om for eksempel forholdene i mediebranchen.
En af hendes kendte mærkesager er børnene. Hun ønsker, at alle børn får bedre adgang til kultur- og foreningslivet.
Hun er oprigtigt optaget af kultur, det er ikke en maske, hun tager på. Hun er uddannet i kultur- og sprogmødestudier på Roskilde Universitet, og hun har som borgmester haft en klar kulturstrategi for sin by Roskilde, der er en af landets markante kulturbyer.
Skal til Roskilde Festival
Og så elsker hun selv at dyrke kulturen.
Så meget, at der er visse ting, hun ikke vil aflyse, bare fordi hun er blevet kulturminister. Således fortalte kulturministeriets departementschef under overdragelsen, at departementet har måttet ændre i planerne for de kommende uger, for den nye kulturminister skal nemlig på Roskilde Festival.
Og når Orange Scene åbner på Festivalpladsen i Roskilde på onsdag, lyder brølet fra scenen som bekendt ”Kan I høre mig Roskiiiilde” – et kampråb, den nye kulturminister gjorde til sit eget under overdragelsesceremonien. Roskilde er dog erstattet med ”kulturliv”. ”Kan I høre mig kulturliiiiv…?”
I Roskilde brøler mængden som regel tilbage med stor kraft og entusiasme, og så er festen vor alvor i gang. I kulturlivet har vi ikke hørt nogen brøle tilbage. Endnu.
Foreløbig ser det ud til, at de mange forskellige kulturaktører med de mange forskellige interesser venter i spændt positiv forventning på, hvad den nye kulturminister vil – og kan - forandre.