Rettelse: Efter interviewet har Amnesty kontaktet DR og ændret generalsekretær Trine Christensens udsagn om, at Amalie Have skulle have bedt Radio24syv om at stoppe med at ringe. Det er nemlig ikke korrekt. Bloggeren Amalie Have har aldrig besvaret Radio24syvs henvendelser eller kontaktet dem.
Derfor er det oprindelige citat: "Hun har prøvet at sige til Radio24syv, at hun ikke vil kontaktes mere, men de er fortsat" i nedenstående artikel ændret til: "Hun har prøvet at sige til Radio24syv, at hun ikke vil kontaktes mere ved ikke at tage telefonen, men de er fortsat."
Aktivist og debattør Amalie Have har modtaget trusler fra lyttere, efter hun er blevet omtalt i satireprogrammet "Den korte radioavis" i Radio24syv.
Det mener organisationen Amnesty International.
Desuden har programmet ifølge organisationen chikaneret Amalie Have med telefonopkald flere gange dagligt i ugevis - både under og uden for sendetid. Hun har også modtaget trusler fra lyttere efter, at programmets fiktive hovedperson Kirsten Birgit angiveligt har sendt sin såkaldte troldehær - en gruppe af folk, der skriver på de sociale medier - efter hende.
Det har fået Amnesty International til at skrive et brev til Radio24syv, hvor de opfordrer dem til at stoppe med at ringe til Amalie Have og pille de indslag, hvor hun er med, ned.
Den 23-årige Amalie Have medvirker i Amnestys kampagne ’Lets Talk About Yes’, der handler om samtykke før sex.
Efter klagen har flere, herunder chefredaktør på Radio24syv, Mads Brügger, undret sig over, at Amnesty går ind i sagen, når organisationen har ytringsfrihed som en af deres mærkesager.
"Den korte radioavis" har foretaget opkaldene til Amalie Have, fordi hun har kritiseret Lukas Graham for at udgive en coverversion af den voldsanmeldte rapper XXXTentacions nummer "Sad" og opfordret sine 86.000 følgere på Instagram til at gøre det samme.
Satireprogrammet mener, det er dobbeltmoralsk, da Amalie Have selv har rappere på sin playliste, der også har været anmeldt for vold.
DR har talt med Trine Christensen, som er generalsekretær hos Amnesty International, og spurgt hende, hvad hun mener, klagen og sagen handler om.
Hvad mener du, den her sag handler om?
- Det, der er sket, er, at Amalie Have, en ung kvinde, som er voldtægtsoverlever, var en del af vores rapport og kampagne om adgang til retfærdighed for voldtægtsoverlevere i Danmark.
- Inden lanceringen i marts, finder vi ud af, at hun har det rigtig skidt og er meget påvirket. Hun fortæller os, at "Den korte radioavis" har ringet, ringet og ringet til hende. Både direkte fra programmet, men også uden for sendetid.
- Der er lavet indslag i fem programmer, og det har sendt en masse vrede mennesker i hendes retning. Hun har fået omkring 80-100 kommentarer, hvor nogle af dem er direkte trusler, som ”Du skal voldtages”.
Hvad ønsker I, at Radio24syv skal gøre?
- Vi går ind i sagen, skriver til 24syv og beder dem om at bremse det her, altså at stoppe med at ringe til Amalie Have, men vi opfordrer også til, at programmet bliver pillet ned.
- Vi har bedt dem pille programmerne ned fra hjemmesiden, fordi det er dem, der får andre, som åbenbart kalder sig "Kirstens Troldehær", til også at kontakte Amalie. Nogle af beskederne er virkelig voldsomme og direkte trusler. Derfor tænker vi, at det kan hjælpe den her sag.
Hvorfor blander Amnesty sig i, hvad medierne bringer?
- Jamen, det er klart. Der er intet i vejen med satire, og ytringsfrihed er noget af det vigtigste, vi har. Men her har 24syv jo et ansvar, når satiren bliver til - og fører til - chikane og afstedkommer trusler.
- Hun (Amalie Have red) er simpelthen så hårdt ramt med angstanfald og hjertebanken. Hun har svært ved at sove. Hun trak sin klumme til Berlingske tilbage, fordi hun er bange for, at de ("Den korte radioavis", red.) også ville bruge den til at chikanere hende.
- Hun har prøvet at sige til Radio24syv, at hun ikke vil kontaktes mere ved ikke at tage telefonen, men de er fortsat.
Hvilke overvejelser har I haft, inden I tog det her skridt?
- Vi skal alle sammen kunne tåle noget røg. Vi skal kunne grine ad os selv, men når man bliver ringet op så mange gange, og det ender med, at der kommer så mange trusler, så er vi forbi satiren.
- Så handler det her ikke længere om ytringsfrihed, men om hetz og chikane. Desuden har vi lavet en større undersøgelse i 2017, der viste, at digital chikane netop er udbredt mod kvinder, der deltager i den offentlige debat.
- Det ender ofte med at intimidere dem og afholde dem fra overhovedet at deltage. Ofte ender det også med angstanfald og søvnbesvær, og det er jo også præcist de ting, som også er sket for Amalie Have.
Men er det ikke usikker grund, I bevæger jer ud på, når I vil have et medie til at fjerne et program?
- Jeg synes, det er en debat, der er vigtig at tage. Vi oplever gentagne gange, det viser vores egen research også, at er man kvindelig journalist, kvindelig politiker eller på anden måde en kvindelig debattør, så er det okay. Så skal man kunne klare den her ofte seksualiserede hetz.
- Det er ikke det mest populære standpunkt, men det er en vigtig diskussion at få taget. Amalie Have har valgt at træde frem og fortælle om sine oplevelser og prøver at sætte fokus på, hvordan samfundet ser på voldtægter. Det har vi brug for mere af - ikke mindre.
Hvor står sagen lige nu?
- Det er en misforståelse i medierne, at der er tale om en retssag. Det, vi har gjort, er, at vi har formidlet en kontakt mellem en advokat og Amalie.
- Det er ikke vores ekspertise at rådgive hende juridisk. Om det bliver til en sag eller ej, det ved vi ikke. Det er en sag mellem Amalie Have og Radio24syv.
- Det er ikke os, der betaler. Det gør Amalie Have selv.
- Vi synes, Radio24syv har et ansvar. Det ansvar har de svigtet i den her sag, fordi satiren er blevet til chikane og har afstedkommet trusler, som man har valgt ikke at reagere på.
- Det er værd at tale om, hvad man gør som medie og hvilket ansvar, man har. Satire er vigtigt, men det er vel ikke meningen, at mennesker skal gå ned på det.