Amerikanske kæmpedroner kan være på vej til Aalborg

Amerikanske General Atomics står lige nu forrest i køen til at levere to overvågningsdroner til det danske forsvar.

General Atomics er med sin MQ-9B SeaGuardian drone ifølge DR Nyheders oplysninger favorit til at lande en aftale med det danske forsvar om at levere to langtrækkende droner, der kan overvåge Arktis og Nordatlanten. Arkivfoto (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Når to langtrækkende droner skal overvåge Arktis og Nordatlanten for Danmark, kan det meget vel blive en amerikansk virksomhed, der leverer dem.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har Forsvaret lige nu en favorit, som man har indledt de første af en længere række forhandlinger med.

Der er tale om amerikanske General Atomics, der blandt andet producerer dronen MQ-9B SeaGuardian, som Forsvaret i øjeblikket har set sig varm på.

Kontrakten er langt fra underskrevet, men det er den amerikanske drone, man foreløbig har valgt at kigge nærmere på.

Dronen kan blandt andet indgå i maritime operationer som search and rescue, antiubådskrigsførelse og lave suverænitetshåndhævelse, skriver General Atomics selv på sin hjemmeside.

Det kan altså blive netop denne type drone, der skal stå side om side med Forsvarets større fly på Flyvestation Aalborg.

Tidligere i dag oplyste Forsvarsministeriet nemlig, at der er politisk enighed om at placere indkøbet af to langtrækkende droner på Flyvestation Aalborg sammen med 70 medarbejdere. Desuden skal der ansættes seks specialister inden for elektronisk krigsførelse ved Flyverkommandoen på Flyvestation Karup.

- Vi har fulgt Forsvarskommandoens anbefaling og placerer den operative styring samt vedligeholdelse af den langtrækkende dronekapacitet på Flyvestation Aalborg, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i en pressemeddelelse.

- Det betyder, at det personel, der skal operere de nye droner, får mulighed for at trække på gode erfaringer fra både overvågningsopgaver og luftoperationer i Arktis samt flyvedligeholdelse og brug af sensorer, siger han.

Hvordan dronerne reelt skal implementeres i Grønland, er endnu uvist.

Det kommer der først afklaring på i forbindelse med kommende forhandlinger om Forsvarets opgaveløsning i Arktis og Nordatlanten. Men Kangerlussuaq i Vestgrønland nævnes som et udgangspunkt for operationer, skriver Forsvarsministeriet.

Kan bane vej for dronesamarbejde med allierede

Hvis forhandlingerne med General Atomics går efter planen, følger Danmark i kølvandet på lande som Storbritannien, Canada og Holland, der har investeret i langtrækkende droner fra General Atomics, ligesom Norge også overvejer at indkøbe langtrækkende droner fra virksomheden.

Ifølge generalmajor Jan Dam, der er chef for Flyverkommandoen, ser man i Flyvevåbnet i den grad frem til opgaven med at etablere den kommende dronekapacitet.

- Det er en kæmpestor udfordring og en spændende opgave for Flyvevåbnet, at vi nu kan få lov til at bygge sådan en kapacitet op, så det glæder jeg mig meget til, siger han.

Og hvis Forsvaret vælger at gå med dronen fra General Atomics vil det give god mening og give stordriftsfordele, forklarer han.

- Det er vores erfaringer fra nogle af de andre platforme, vi opererer, at jo større en brugergruppe, der er, jo større muligheder er der for et tæt samarbejde og udvikling og dygtiggørelse.

- Vi har selvfølgelig en stor interesse i at arbejde sammen lige præcis med de lande - USA, England, Holland og Norge. Det er i forvejen vores tætteste samarbejdspartnere i Flyvevåbnet, så det vil være helt naturligt og glædeligt for os, hvis vi kunne arbejde sammen med dem på droneområdet også, siger Jan Dam.

Dyrere indkøb end forventet

Tilbage i januar afsatte partierne under forsvarsforliget flere penge til at anskaffe to langtrækkende droner, som det har været ambitionen at købe, siden man i 2021 første gang præsenterede planen om at styrke Forsvarets overvågning i Arktis.

Dengang afsatte man 750 millioner kroner til at købe to langtrækkende droner. Men indkøbet blev dyrere end forventet, og FMI annullerede udbuddet.

I januar hævede forligspartierne så den økonomiske ramme fra 750 millioner kroner til 2,7 milliarder kroner. Også for at tildegodese Natos såkaldte styrkemål til Danmark.

- Det er en prioritet for aftaleparterne, at anskaffelsen sættes i gang nu og kommer på plads snarest muligt, givet opfyldelse af Natos prioriterede styrkemål, står der i aftaleteksten.

DR har spurgt Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), om styrelsen kan be- eller afkræfte, om Forsvaret er i gang med at indgå en aftale med General Atomics.

I et skriftligt svar skriver FMI, at processen i øjeblikket er kommercielt fortrolig, fordi langtrækkende droner er en igangværende anskaffelse.