Ambassadør fastholder krav om undskyldning for JP-tegning: 'Hjerteløst' og 'egoistisk'

Selv i Danmark har ytringsfriheden grænser, lyder det fra Feng Tie.

Feng Tie, ambassadør til Kina her i Danmark, kalder JP-tegningen for usympatisk og kræver en undskyldning fra Jyllands-Posten og tegneren bag illustrationen. (© (c) DR)

- I kan ikke bare sige, at I udøver jeres ret til ytringsfrihed, mens I sårer andre mennesker og nationer. Det er uacceptabelt, hjerteløst og egoistisk.

Det mener Feng Tie, der er Kinas ambassadør i Danmark. Han er oprørt over den tegning, som Jyllands-Posten udgav i mandagens avis, og som avisen har afvist at undskylde for.

Her havde tegneren Niels Bo Bojesen skiftet de fem gule stjerner i Kinas flag ud med illustrationer af coronavirusset, der indtil videre har kostet over 100 mennesker livet.

Men det var ifølge Kinas ambassadør sårende over for nationen, og derfor mener han fortsat, at både avisen og tegneren offentligt bør undskylde.

- Ytringsfriheden har begrænsninger. Det er ikke alt, du kan sige i ytringsfrihedens navn. En dansk ven har fortalt mig, at 'her i Danmark har vi ytringsfrihed, og vi kan sige alt'. Det er ikke sandt.

- Jeg tror ikke, at det danske samfund vil tolerere racistiske bemærkninger, eller at man kan komme med diskriminerende bemærkninger om kvinder eller handicappede, så min pointe er, at der er begrænsninger, siger Feng Tie, da DR Nyheder taler med ham i går, tirsdag.

'Klogt' at indrømme fejl

Ambassadøren forklarer, at grunden til, at tegningen har skabt så stor vrede i Kina, skyldes, at de arbejder hårdt for at begrænse smitten af virusset og nedkæmpe sygdommen.

- Vi er mennesker. Vi bør være sympatiske med hinanden, når andre lider. Så bør man ikke gøre den slags for at få omtale. Det her er ikke en sag om ytringsfrihed.

- I tænker kun på jeres egen ret og ikke på andre menneskers følelser, tilføjer han.

Både avisen og folk fra regeringen har nægtet at undskylde. Hvilke konsekvenser synes du, det bør have?

- Jeg synes, at en klog mand bør have modet til at indrømme en fejltagelse. Hvis noget er forkert, og en overvejende del af flertallet synes, det er forkert, synes jeg, det er klogt at undskylde. Hvis de fortsætter med at nægte fejltagelsen og nægter at undskylde, viser det arrogance fra avisen og tegneren, siger Feng Tie.

'Skaden er sket'

I går fortalte Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, at tegningen ikke har til formål at lave sjov, men derimod at indramme en begivenhed.

- De får ikke en undskyldning, for vi mener ikke, at vi har gjort noget forkert. Jeg tror, at den går over af sig selv, idet der ikke er dårlige intentioner i den, sagde han.

Den holdning deler Feng Tie ikke. Da ambassadøren bliver spurgt, om situationen får handelsmæssige eller politiske konsekvenser for Danmark, svarer han, at det har den allerede haft.

- De mest kendte brugere af sociale medier har mere end 200 millioner kinesiske følgere, og de har allerede kommenteret, at de er bekymrede for hændelsen. Så jeg tror allerede, skaden er sket, siger han.

På både Facebook og Twitter svarer brugere med kinesisk klingende navne tilbage med modificeringer af Dannebrog.

Du siger, at skaden allerede er sket. Så hvad vil en undskyldning hjælpe?

- Det er først og fremmest avisen, der bør have modet til at undskylde. Det er den rigtige beslutning for dem. Hvis nogen har gjort noget forkert, synes du så ikke, det er det rigtige at undskylde?

Regeringen har et ansvar

Bør den danske regering undskylde?

- Det, vi forlanger, er, at avisen og tegneren undskylder.

Ikke regeringen?

- Jeg sagde, at avisen og tegneren bør undskylde. De skylder det kinesiske folk en undskyldning.

Så det her er ikke en sag mellem den danske regering og den kinesiske regering. Det er en sag mellem den kinesiske regering og den danske avis?

- Det er 70-års jubilæet for de diplomatiske bånd mellem Kina og Danmark. Vi håber, at de bilaterale relationer kan udvikle sig yderlige i år og fremover, men det ansvar ligger både hos regeringen og befolkningen i de to lande for at gøre sit bedste og udvikle det vigtige forhold.

Dæmonisering af Kina

Den statskontrollerede kinesiske avis China Daily har udgivet en leder med overskriften "ved at fornærme det femstjernede flag, fornærmer dansk tegner sig selv", skriver Politiken.

Her kritiseres særligt Jyllands-Posten og tegneren.

- Tegningen er et meget dårligt eksempel på, at visse vestlige lande dæmoniserer Kina. Alle med en basal forståelse af moderne etik ved, hvor stor en fornærmelse den indeholder.

- Det danske folk er gode, og tegningen repræsenterer ikke deres attitude, skriver de også.

Opdatering: Der var tidligere en afstemning i artiklen. Den er blevet fjernet.