Ambassadør: En selvfølge at besøg fra Kina skulle følge grundloven

Tidligere topchef i Udenrigsministeriet og Kina-ambassadør mener at kun "lavtstående" kinesiske embedsmænd ville skjule demonstranter for præsident.

Den tidligere ambassadør i Kina, Friis Arne Petersen, til afhøring i Tibetkommissionen. (Foto: © © Uffe Weng, Scanpix)

- Vi var enige om at være uenige.

Beskrivelsen kom fredag formiddag i Tibetkommissionens lokaler i Buddinge, leveret af den mest centrale person i den danske udenrigstjeneste de seneste 25 år.

Den handlede om stemningen mellem Danmark og Kina, forud for den kinesiske præsidents statsbesøg i Danmark i juni 2012.

Vidnet i Tibetkommissionen, der undersøger statsbesøget og dets efterspil, var Friis Arne Petersen. I 2012 var han dansk ambassadør i Kina. Friis Arne Petersen har i otte været øverste chef i Udenrigsministeriet, senere ambassadør i Washington - i dag i Berlin.

Friis Arne Petersen deltog i foråret 2012 i flere møder med højtstående kinesiske embedsmænd i Beijing om det kommende besøg. Ambassaden fortalte Udenrigsministeriet og Statsministeriet i København, at kineserne var meget optaget af ting som sikkerhed og "ansigt". Kineserne frygtede også "manifestationer".

Men formålet med orienteringen hjem var ikke, at den kinesiske præsident skulle skånes for at se demonstranter for Tibet eller Falun Gong i København. Når der blev talt om "ansigt", så handlede det om prestige.

- Vi ville sikre os, at den kinesiske præsident fik præcis samme behandling i Danmark som den amerikanske præsident eller den japanske kejser, forklarede Friis Arne Petersen Tibetkommissionen.

Han sagde også, at enhver kinesisk topdiplomat udmærket ved, at den danske grundlov tillader demonstrationer - modsat situationen i Kina. Og det accepterer de. Som Friis Arne Petersen sagde i kommissionen:

- Vi var enige om at være uenige.

Topdiplomaten sagde i kommissionen, at han var "trist" over, at det endte med, at politiet i København krænkede demonstranternes ytringsfrihed og eksempelvis tog deres flag.

Det skete muligvis, fordi PET i en sikkerhedsvurdering til Københavns Politi skrev, at man på den kinesiske ambassade i København skrev, at kineserne frygter, at præsidenten ville tabe ansigt "ved konfrontation med demonstrationer eller lignende".

Vurderingen blev skrevet efter møder, hvor danske myndigheder diskuterede besøget med repræsentanter for Kinas ambassade i København.

Friis Arne Petersen mener simpelthen, at personalet på ambassaden i København var ude af trit med den kinesiske top, når de blev ved med at tale om demonstrationerne i forbindelse med præsidentbesøget. Og at de kinesiske diplomater i København måtte i virkeligheden prøvede at beskytte sig mod ballade hjemmefra, hvis der skete noget under besøget.

- Jeg opfatter det som om, at nogle lavtstående diplomater i København blev ved med at fremføre nogle synspunkter, andre i toppen af systemet godt vidste ikke ville få nogen betydning. Men de ønskede, at Beijing vidste, at de havde nævnt det over for danskerne.

Friis Arne Petersen har ikke noget bud på en forklaring på, at PET så øjensynligt tog de lavtstående diplomaters synspunkter alvorligt.