Amanda er en af de piger, der har fået delt intime billeder af sig selv.
- Det er en helt almindelig søndag, hvor jeg pludselig får virkelig mange venneanmodninger fra alle mulige mænd. Der ligger også en rimelig klam besked til mig, og nogle af billederne er vedhæftet i beskeden, siger hun.
- Det var virkelig virkelig klamt, virkelig ulækkert, siger den unge pige.
Da hun finder ud af, at billederne af hende er i omløb, melder hun det til politiet.
Men her får hun ikke meget hjælp, fortæller hun.
- Jeg fik at vide, at jeg jo måtte lade være med at sende sådan nogle billeder. For så kunne man jo risikere, at det her skete, siger hun.
Værre end at gå nøgen ned ad Strøget
Amanda er godt klar over, at billederne er svære at få væk igen, når de først ligger på nettet. Men hun ville stadig ønske, at politiet tog hendes anmeldelse mere seriøst, fortæller hun.
- Det er mere det der med, at det ikke er okay, at de sidder og gør de her ting, uden at der sker noget ved det. For det har virkelig store konsekvenser, siger hun og fortæller, at det føltes værre end at gå nøgen ned ad Strøget.
- For så ville det være begrænset, hvem der ville se det. På internettet er det som om, alle bare kan gå ind og finde det, siger hun.
Derfor vælger Amanda at undersøge, hvem der sidder med den type kriminalitet hos det danske politi. Hun finder ud af, at det er enheden NC3, der står for efterforskningen af digital kriminalitet.
- Jeg skriver en rimelig lang mail, hvor jeg forklarer hele forløbet og siger, at de kan ringe til mig, og at jeg rigtig gerne vil i kontakt med dem, siger hun.
Men politiet svarer hende ikke, fortæller hun.
- Jeg får ikke engang en kvittering for, at den (mailen red.) er modtaget. Jeg får intet overhovedet, siger hun.
Politiet: Man har krav på sagsbehandling
Hos Nc3-enheden erkender leder Flemming Kjærside, at der ikke altid er tid og ressourcer til at efterforske de her sager om nøgenbilleder.
- Jeg håber ikke, at det er generelt, at unge piger føler sig afvist af politiet. For hvis man anmelder en sag til politiet, har man krav på, at den bliver behandlet på den eller anden måde, siger han.
På trods af det ligger nogle af de her sager på politiets skrivebord i et halvt år, før der bliver gjort noget ved dem, forklarer han.
- Situationen i øjeblikket, hvor vi er i en form for terrorberedskab, betyder, at vi skal prioritere tingene anderledes. Og nogle sager - også den her slags - får lov at vente. Det erkender jeg blankt.
Mister tilliden til systemet
For Amanda har politiets manglende svar betydet, at hun ikke længere har den samme tillid til, at myndighederne vil hjælpe hende.
- Det gør, at man mister tiltroen til hele systemet, og at der er nogle, der kan hjælpe en, hvis man bliver udsat for noget, siger hun.
Ifølge straffeloven kan det give fængselsstraf at dele og videresende andres intime billeder. Og hvis personen på billedet er under 18 år, kan der være tale om en skærpende omstændighed, hvor straffen er op til seks års fængsel.
Amanda er ikke pigens rigtige navn. Hun ønsker at være anonym, men redaktionen er bekendt med hendes identitet.
I aften sender DR dokumentaren "Ung, nøgen og udstillet på nettet". Her kan du møde et par af de piger, der har oplevet, at deres billeder er blevet spredt på nettet. Det er klokken 21.30 på DR2.
DR vil gerne sætte mere fokus på ulovlig deling af intime billeder og videoer. Derfor vil vi meget gerne høre fra dig, hvis intime billeder af dig er blevet delt uden din tilladelse.
Vi vil også gerne høre fra dig, hvis du er forælder til et barn, der har været udsat for det.
Skriv, hvad du har oplevet til dinhistorie@dr.dk, så kontakter vi dig. Intet bliver offentliggjort uden dit/jeres samtykke.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1260577977326057