Artiklen er opdateret med flere citater fra Region Midtjyllands lægefaglige direktør.
Region Midtjylland har nu en tredje skandale på få år.
Så kontant er meldingen fra patientforeningen Bedre Psykiatris generalsekretær, Jane Alrø, efter at en ny tilsynsrapport har afsløret alvorlige problemer med patientsikkerheden i Regionspsykiatrien Randers.
Tilsynet er sat i værk, efter den omstridte afdeling har været igennem et tumultarisk forløb, hvor en ledende overlæge i foråret blev fyret og nu er politianmeldt af Region Midtjylland.
- Jeg er dybt berørt over forholdene på sengeafsnittene i Regionspsykiatrien Randers, som Styrelsen for Patientsikkerhed nu afdækker. I forhold til alvorlighedsgraden minder det om to andre skandaler i Region Midtjylland - benamputationssagen og kræftsagen, siger Jane Alrø.
Begge sager har ført til massiv kritik og udbetaling af erstatninger til patienter.
Jane Alrø opfordrer Region Midtjylland til at håndtere sagen med samme alvor som netop de to sager.
Styrelsens tilsynsbesøg beskriver blandt andet problemer med medicinhåndteringen, manglende kendskab til instrukser om vurderinger af selvmordsrisiko og yngre læger, der er under pres for at udskrive patienter uden at have haft mulighed for at sparre med en erfaren læge.
- Der er heller ikke styr på journalføringen. Det skaber usikkerhed rundt om patientsikkerheden og gør det til et meget utrygt sted at være indlagt. Patienter og pårørende kan ikke være sikker på, at behandlingen følger den lægefaglige standard. Det kan vi ikke leve med, siger Jane Alrø.
Utrolig sjældent
Meget af opmærksomheden i sagen om Regionspsykiatrien Randers har været rettet mod sengeafsnit C, som den fyrede overlæge stod i spidsen for, men den nye tilsynsrapport vurderer, at der ikke bare er problemer her.
Det varslede påbud gælder for samtlige fire sengeafsnit i Regionspsykiatrien Randers, hvor der er risiko for manglende patientsikkerhed.
Netop den del af tilsynsrapport er værd at bemærke, lyder det fra Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsret ved Aalborg Universitet.
- Det er en rapport, der fortæller om en afdeling, der bogstaveligt talt er væltet. Der er ikke overskud til at skabe sammenhængende patientforløb. Der tegnes et rigtig, rigtig dystert billede, siger han.
Styrelsen for Patientsikkerhed konkluderer i deres nye rapport, at der er tale om "alvorlige problemer" med betydning for patientsikkerheden på de fire sengeafsnit.
Den konklusion er ganske usædvanlig, vurderer Kent Kristensen.
- Det sker helt utroligt sjældent. De er oppe på den helt høje skala. Det næste skridt, de kan tage, er at varsle en lukning af den pågældende afdeling, siger lektoren, der ser en psykiatrisk afdeling med massiv mangel på ledelseskraft:
- Det handler jo om helt grundlæggende ting som at skabe sammenhæng i patientforløbene. Hvem indlægger, og hvem udskriver? Og hvordan udskriver man patienter, siger han.
I Bedre Psykiatri er Jane Alrø rystet over, at Styrelsen for Patientsikkerhed er kritisk over for alle fire sengeafsnit i Regionspsykiatrien Randers.
- Jeg bliver meget utryg på baggrund af det, jeg har læst og er meget bekymret. Som pårørende og patient har man brug for at vide, at behandlingen er den, man har brug for. Det er meget tydeligt, at det kan man ikke være sikker på i Randers, siger generalsekretæren.
Lektor er overrasket
Det er dog ikke kun patientsikkerheden, den er gal med i Regionspsykiatrien Randers.
I løbet af 2023 besøgte Arbejdstilsynet hele fem gange sengeafsnit C og endte med i december det år at udstede et påbud om arbejdsmiljøet.
Årsagen var blandt andet store uenigheder om farlige psykiatriske patienter, og hvordan de skulle håndteres.
Arbejdstilsynet var i oktober i år igen på besøg i Regionspsykiatrien Randers og har i den forbindelse udstedt et nyt påbud.
I tilsynsrapporten, som DR har fået aktindsigt i, fremgår det tydeligt og klart, at den fyrede overlæges metoder fortsat har støtte fra dele af personalet, og det skaber konflikter.
- Der er mange faglige konflikter blandt funktionslederne, der ikke er løst, og at mange af disse handler om uenighed omkring den tidligere ledende overlæge. De skal i gang med at finde ud af, hvad de kan forvente af hinanden som ledere samt etablere et trygt rum at mødes i, står der i rapporten.
Det overrasker lektor Kent Kristensen, at den fyrede overlæge i så høj grad stadig spøger på afdelingen.
- Især når der er gået så lang tid. Det viser jo, at der skal ske en helt grundlæggende kulturændring på formentlig hele afdelingen, siger han.
I Region Midtjylland forsikrer lægefaglig direktør Jakob Paludan, at kritikken fra Styrelsen for Patientsikkerhed bliver taget alvorligt.
- Det er klart, at rapporten fra styrelsen havde vi helst været foruden. Det er ting, som langt hen ad vejen er kendte, som vi har arbejdet med et stykke tid, og som vi fortsat kommer til at arbejde med et stykke tid, siger han.
Jakob Paludan lægger ikke skjul på, at der reelt er behov for en helt ny organisering af afdelingen efter forløbet med den nu fyrede overlæge.
- Det er meget store og omfattende problemer. Det er en reorganisering af vores sengeafsnit. Det tager tid, siger han.
Ifølge direktøren vil de først være på plads et godt stykke hen i foråret.
Det er kun få uger siden, at Styrelsen for Patientsikkerhed gav den omstridte overlæge et såkaldt fagligt påbud. Baggrunden for påbuddet er mangelfuld journalføring og mangelfulde behandlingsplaner.
Den fyrede overlæge har i hele forløbet ikke ønsket at kommentere sagen.
Region Midtjylland kan indtil 19. december gøre indsigelser mod påbuddet fra Styrelsen for Patientsikkerhed.