På terrassen foran Jette Rasmussens sommerhus ligger der bunker af dyner, tæpper, møbler og porcelæn, alt sammen dyngvådt og smurt ind i mudder.
Jettes sommerhus ligger ved Roneklint nær Præstø på Sydsjælland, hvor knap 100 huse og sommerhuse blev oversvømmet, da diget brød sammen under stormfloden 20. oktober om aftenen.
- Vandet nåede lige op over hovedhøjde på mig, siger Jette og peger på væggen i stuen, hvor forsikringsselskabets taksator har skrevet "overkant vand" på væggen.
Nedenunder stregen er væggen grønplettet af mug.
- Taksatoren på bygningen har været her, og han mener, man kan fjerne alt under stregen og bygge huset op igen, og det vil jeg da tro, løber op i et par millioner kroner, siger Jette Hansen.
Hun har endnu ikke fået en afklaring på alt indboet, men afventer en anden taksator skal tage stilling til det.
- Vi ved ikke, om vi må smide noget ud, og vi ved ikke, hvor lang tid der går, før vi får en endelig afgørelse. Hvor mange penge skal vi lægge ud? Hvis vi vil have hjælp fra skadeservice skal vi måske lægge 50.000 kroner ud, og hvem har lige det?
I Sønderballe mellem Aabenraa og Haderselv blev Eva og Hans Kraghs sommerhus også ramt af stormfloden.
De troede ellers, de havde garderet sig ved at bygge en mur rundt om husets sokkel, lægge sandsække ud, og beredskabet kom med en watertube.
- Vi var sikre på, at både med vores mur og med watertuben, at det ville gå. Og beredskabet sagde også, at hvis det kommer over watertuben, så ville de pumpe det tilbage, og så havde vi stadig den mur, vi havde bygget. Så vi følte os faktisk rimeligt sikre. Men det var vi så ikke, siger Eva Kragh.
Der endte med at stå 10 centimeter vand i hele huset, og selvom parret fik reddet det meste af deres indbo ud, er der alligevel sket betydelige skader.
- Det stod klart med det samme, at vandet var trukket op i gipsvæggene. De begyndte næsten med det samme at bule, og trægulvet lå og vippede, faktisk allerede dagen efter. Det gik lynhurtigt, så kunne vi se det.
Parret er nu ved at støbe betongulv i stuen, så de er mere sikre, næste gang stormfloden rammer dem. Men de er kede af det.
- Det er så hårdt at se. Vi har haft sommerhuset i 28 år og vi har renoveret og renoveret på det hus, siger Eva Kragh.
Skadernes omfang er endnu ikke gjort op
Det er forsikringsselskaberne, der hjælper Naturskaderådet med at opgøre skaderne, og de er stadig i fuld gang med at sende taksatorer ud til de ramte borgere. Men forventningen er, at det bliver endnu dyrere end ved stormfloden i 2013, som landede på omkring en milliard kroner.
- Der er rigtig mange bygningsskader på sommerhuse og helårshuse, som er de dyre skader, siger Poul Jensen, der er chefkonsulent i Naturskaderådet.
Folk skal dog ikke være bekymrede for, om der er penge nok i stormflodspuljen til, at de kan få dækket deres skader.
- Puljen har cirka 1,2 til 1,3 milliarder i sig lige nu, og bag den er der en statsgaranti på 200 millioner, så vi har cirka 1,5 milliarder at gøre godt med, og de skaderamte har et retskrav på erstatning, så der er ingen grund til bekymring, siger Poul Jensen, chefkonsulent i Naturskaderådet.