Alle rejser frarådes til Indien. Alligevel tager Pia afsted for at hjælpe gadebørn

Stifteren af organisationen Gadens Børn vil ikke lade de frivillige og børnene alene under coronakrisen.

Pia Lindell Qwist rejste i dag til Indien, hvor hun har stiftet organisationen Gadens Børn. (Foto: © Pia Lindell Qwist, Fra Facebook)

Dystopiske scener udspiller sig i øjeblikket i visse dele af Indien.

Coronasmitten brager derudad, hospitalsvæsenet er på bristepunktet, og i Delhi brændes der lig i gaderne, fordi krematorierne ikke kan følge med.

Selvsagt fraråder myndighederne alle rejser til landet med det næsthøjeste indbyggertal.

Alligevel satte 50-årige Pia Lindell Qwist sig i eftermiddags på et fly med retning mod storbyen Kolkata - og det på trods af, at hun endnu ikke er vaccineret.

Ikke fordi hun er uvidende eller naiv om situationens alvor, men fordi hun ikke så andre muligheder.

- Jeg skal være en leder og gå forrest sammen med de andre, siger hun.

Hun er stifter af non profit-organisationen Gadens Børn, der har som formål at hjælpe de flere end 300.000 gadebørn, der lever i den indiske millionby.

- Vi har 55 indiske ansatte og fire danskere, der er udstationeret i Kolkata, og jeg kan ikke bare sidde herhjemme og være i sikkerhed, mens de står i kampens hede, siger hun.

Hun tilbringer fire - fem måneder om året i Indien, og hun kom senest tilbage til Danmark i midten af marts.

- Vi er deres sikkerhedsnet og deres familie, siger hun om de børn, hendes organisation forsøger at hjælpe.

Egentlig skulle hun ikke have været afsted allerede. Det ændrede sig, efterhånden som meldingerne om de desperate forhold løb ind.

Pia Lindell Qwist med indiske børn i Kolkata. (Foto: © Gadens Børn/Facebook, Gadens Børn)

- Lige nu begynder de rigtig at kunne mærke, at coronaen indtræder. Og når det bliver værre, som de siger, det gør i midten af maj, så ved jeg, at der bliver mangel på mad, mangel på medicin, mangel på behandlinger, skolerne lukker, og der bliver muligvis lockdown, siger hun.

Som alle andre steder i verden rammer coronakrisen hårdest blandt de allerfattigste og mest udsatte.

I Kolkata er det blandt andet de børn, som Pia Lindell Qwist har viet sit liv til at hjælpe. Det oplevede hun også sidste år, hvor de første bølger med covid-19 skyllede ind over landet med 1,3 milliarder indbyggere.

- Sidste år var det fuldstændig desperat, fordi priserne stiger og folk mister deres arbejde, så de står uden indtægt og er fuldstændig overladt til sig selv, fortæller hun.

'Selvfølgelig er jeg nervøs'

Det er den tredje bølge af coronavirus, der har ramt Indien. I dag meddelte myndighederne, at der det seneste døgn er registreret over 400.000 smittetilfælde. Det er første gang, et land krydser den dystre grænse.

Hårdest ramt er Delhi, men i Kolkata er hospitalerne nu også så overbebyrdede, at de afviser syge på grund af en mangel på senge, skriver det indiske netmedie The Hindu.

I Københavns Lufthavn før afgang stod Pia Lindell Qwist derfor også med 'en virkelig dårlig fornemmelse' af det, der venter forude.

- Selvfølgelig er jeg nervøs, for smittetallene er ekstremt høje, og jeg fornemmer, det er voldsommere end sidste år. Men vi passer også på, tager vores forholdsregler og bruger de værnemidler, vi skal. Vi bliver også testet hele tiden. Andet kan vi ikke gøre, siger hun.