I løbet af efteråret vil alle over 50 år blive tilbudt en vaccine mod coronavirus.
Og de særligt sårbare får mulighed for at blive revaccineret allerede inden sommerferien - altså fra starten af næste uge.
Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet, hvor regeringen sammen med sundhedsmyndighederne præsenterer coronastrategien for de kommende måneder.
- Vi håber sådan set ikke, at corona er noget, der kommer til at fylde ude i de danske familier. Men vi er nødt til at være forberedte herinde, siger Mette Frederiksen.
Det seneste tid har coronasmitten været stigende, og det skyldes blandt andet en ny undervariant af omikron, der hedder BA5, som er blevet dominerende her i Danmark.
Men vi kigger stadig på en sommer umiddelbart uden coronarestriktioner, og derfor har statsministeren også nævnt både Roskilde Festivel og Tour de France-start i Danmark som store begivenheder, vi kan se frem til i nærmeste fremtid.
- Vi skal også nyde sommeren, lyder det fra hende.
Strategien er altså et forsøg på at komme coronavirussen i forkøbet denne gang. Og der vil regeringen arbejde ud fra fire gundlæggende mål, fortæller statsministeren.
For det første vil de passe på ældre og sårbare, de vil undgå, at sygehuse overbelastes, holde gang i dansk økonomi og sidst men ikke mindst undgå nedlukninger og for mange restriktioner.
Strategiskift: Nu handler det om at forebygge sygdom, ikke smitte
Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm fortæller, at man nu skifter strategi i bekæmpelsen af coronavirus.
Tidligere har man forsøgt at forhindre, at folk blev smittet. Men sådan bliver det ikke til efteråret, for det har vist sig, at vaccinerne faktisk ikke er særlig gode til at forhindre, at folk bliver smittet - i hvert fald ikke med de nye varianter.
- En af de ting, vi har lært af de nye varianter, er, at vaccinerne ikke er særligt gode til at forebygge smitte. Der er vi blevet klogere, siger Søren Brostrøm.
- Men de er særligt gode til at forebygge alvorligt sygdom. Så vi ikke får en stor sygdomsbølge.
2,5 millioner danskere tilbydes et stik
Når folk over 50 år bliver tilbudt det fjerde stik, så drejer det sig ifølge regeringen om 2,5 millioner danskere.
- Det vigtigste værktøj er stadig vaccinerne. De viste deres værd sidste vinter, siger statsministeren.
- Men vi ved også, at vaccinernes beskyttelse falder med tiden, og sundhedsmyndighederne forventer en ny bølge.
Og allerede fra starten af næste uge vil særligt sårbare altså have et tilbud om en revaccination. Det kan eksempelvis være de allerældste i vores samfund, personer med immunsvigt på grund af eksempelvis kræft, personer med svær overvægt eller personer med nedsat funktionsevne.
For plejehjemsbeboere vil tilbuddet komme i midten af september. Og resten af befolkningen over 50 år vil få tilbuddet fra 1. oktober, som det ser ud lige nu, fortæller Mette Frederiksen.
Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen, siger på pressemødet, at når det er borgere over 50 år, som kan blive vaccineret, er det ud fra "et forsigtighedsprincip".
For Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har ifølge Søren Brostrøm anbefalet, at vacciner skal tilbydes til borgere over 60 år.
Hør Søren Brostrøm fortælle om rettesnoren for Sundhedsstyrelsens anbefalinger i klippet herunder.
Kan hurtigt teste 200.000 om dagen
Coronatest er heller ikke noget, særlig mange af os bruger længere.
Men hvis det hele blusser op til efteråret, kan det igen blive nødvendigt.
Derfor har man forberedt sig på hurtigt at kunne skalere testindsatsen op, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.
- Vi vil hurtigt kunne skalere op og udføre 200.000 daglige PCR-test, hvis det bliver nødvendigt, siger han.
De kom vidt omkring på pressemødet - men det er som sagt også den overordnede strategi for coronahåndteringen i de kommende måneder.
Og i den forbindelse kommer der naturligvis også spørgsmål om restriktioner.
Mette Frederiksen blev spurgt, om det er udelukket, at vi igen kommer til at se nedlukninger og hårde restriktioner, eksempelvis mundbind og lignende.
Hun svarede:
- Med den viden, vi har nu, og med den store vaccinetilslutning i Danmark, som vi tillader os at regne med fortsætter i efteråret, så ser vi ikke et efterår og en vinter med store restriktioner og nedlukninger.