Alkohol fik Emil og Frederik til at afbryde kontakten til deres far: 'Vi gik på kompromis så mange gange'

Jørn Aarup drak en liter vodka og tre flasker vin om dagen, og det fik sønnerne til at afbryde kontakten.

Jørn Aarup (th.) har i dag et godt forhold til sine to sønner, Emil Frost Aarup (tv.) og Frederik Frost Aarup (mf.) (© DR)

Jørn Aarup har haft to liv.

Et før og et efter januar 2021.

Før de alkoholiske procenter tog overhånd, gik han i jakkesæt med slips. Han var selvstændig og direktør i egen virksomhed og altid på jagt efter penge, magt, succes og anerkendelse.

Den jagt havde han lært fra barnsben. Jagten efter anerkendelse og frygten for ikke at slå til.

- Alle klappede mig på ryggen og sagde: "Jørn, du er en god sælger. Du har mange penge." Men jeg frygtede hele tiden for virkeligheden og ham bagved, siger Jørn Aarup.

Frygten fik ham til at drikke. Først lidt og så endnu mere til det endte med at han drak en flaske vodka, tre flasker vin og det løse. Hver eneste dag.

Mens stod hans to sønner og kiggede på. På grund af de mange liter alkohol, som deres far drak, valgte de over flere gange at kappe kontakten til ham.

- Det var mange gange frustrerende at have en far, der var alkoholiker. Inden man mødtes med ham, havde man altid et håb om, at det blev en god dag, fordi der ikke var så mange stavefejl i sms-beskederne. Men når man så mødte op, så kunne man se, at han kom slentrende med snøvlet snak. Og så måtte man erkende, at det var en af de dårlige dage, siger Emil Aarup Frost, der i dag er 24 år.

- Vi har prøvet at gøre en masse ting, og vi er gået på kompromis så mange gange, siger han.

Han og broren Frederik Aarup Frost valgte at afbryde kontakten til deres far flere gange for at beskytte hinanden og dem selv, fortæller de. Det skyldtes de mange forgæves forsøg på at hjælpe deres far ud af sit misbrug.

Den længste periode uden kontakt var omkring et halvt år.

Dengang var de 16 og 18 år.

- Det vilde er at tage afstand fra en person, som man elsker, og som man grundlæggende er knyttet til biologisk. Vi havde jo ikke et dårligt forhold til vores far. Tværtimod. Det har altid været godt. Så det var vildt at bryde en relation til et menneske, som man troede altid ville være der, siger Frederik Frost Aarup.

Dengang Jørn Aarup havde det værst, holdt han til på Amager. Her drak han bag skraldespande på gaderne, for et hjem havde han ikke længere. Derimod boede han på et kontor, som hans ven havde stillet til rådighed.

Her fortæller Jørn Aarup om dengang han var hjemløs på Amager:

Derfor husker han heller ikke meget af, hvad der skete i den periode, da det længste brud fandt sted.

- Det er jo frygteligt, og jeg kan godt forstå mine to sønner. Men jeg var så langt ude i den druktid, så der er et halvt år, jeg næsten ikke husker. Men når jeg ser på de beskeder, jeg sendte dengang, så tænker jeg Gud bevares, siger han.

Begyndelsen på Jørn Aarups alkoholstop skete efter det, han kalder sin dødsrejse. Dengang vågnede han om natten med abstinenser og begyndte dagen med alkohol, hvorefter han hver morgen kastede op.

Se Jørn Aarup fortæller om, hvad der var begyndelsen på dødsrejsen:

- På det tidspunkt kan jeg ikke holde noget i mig selv, og jeg falder og slår mig, mens jeg går ud af en taxa.

Dødsrejsen ender 4. januar 2021. Han øjne er gule, og han har igen kastet op efter at have drukket for at holde abstinenserne væk. Men så stivner han.

- Jeg bad min daværende kæreste om hjælp, og jeg havde bræk ud over det hele. Derefter kommer jeg på hospitalet, hvor overlægen siger, at jeg vil dø, hvis jeg fortsætter med at drikke, fortæller Jørn Aarup.

Men en høj kvinde fra hospitalet ender med at blive hans redning. Hun spørger ham, om han vil gå en tur og viser sig at være hospitalets præst.

- Vi går hen i kirken og tager en lang snak om livet. Der kommer vi ind til kernen af det at være til. Så vi begraver Jørn 1.0, og jeg genopstår som 2.0, fortæller Jørn Aarup.

Efter han bliver udskrevet, er det Emil Aarup Frost, der henter ham. Men han tror ikke på, at hans far har ændret sig. Derfor sætter han ham af på Amagerbrogade uden nogen forventning om, at noget har ændret sig.

- Dengang var jeg grædefærdig. Jeg stod og tænkte: Skal jeg gå til venstre og ned i kiosken, som jeg plejer, eller skal jeg gå den anden vej. Men jeg valgte at finde den styrke, som jeg fik hos hospitalspræsten, fortæller Jørn Aarup.

Selvom det nu er over to år siden, at Jørn Aarup valgte at gå til højre, så er der stadig en lille skepsis i Frederik Frost Aarup, som ligger dybt i ham. Men den forsvinder dag for dag i takt med, at relationen bliver bedre.

- Jeg kan mærke en energi og en ændring i min fars mentalitet og en nærhed, der nu er tilbage. Det var den nærhed, vi forsøgte at genskabe, og som vi har higet efter, siger han.

- I dag er det jo fantastisk. Vi har et endnu stærkere bånd – alle tre, siger Emil Frost Aarup.

For Jørn Aarup er der også glæde over, at han nu har sine to sønner tilbage i sit liv.

- Det er ikke mindre end fantastisk. Jeg kan næsten ikke finde ord, der kan beskrive det. Jeg har fået en virkelighed tilbage og min rolle som far. Jeg nyder det hver dag, siger han.

Jørn havde forsøgt at droppe alkoholen over 10 gange. Så fik hans sønner nok. Hør hele historien i nyhedspodcasten Tiden: