'Der er mennesker, der skyder sig selv...': Børn og unge ser voldsomme videoer online

Tre ud af fire børn mellem 9 og 14 år har set ubehageligt indhold på nettet og sociale medier.

Sociale medier som Facebook, Instagram, Snapchat og TikTok understreger over for DR, at de arbejder hårdt på at fjerne ubehageligt og skadeligt indhold.

Der er temmelig mange ganske uskyldige videoer på de sociale medier. Der er dansevideoer i metermål. Alle danser: Politiet. Prinsesse Isabella. De unge selv.

Der er fiffige illusioner. En kage, der ligner et glas vand, eller en mand som flyver på en kost, men som i virkeligheden står på skateboard med et spejl. Der er folk, som handler ind, og viser købene frem. Eller tager tøj på og viser sig selv frem. Og så er der - selvfølgelig - de ufrivilligt komiske katte.

Men der er også en stor mængde ubehageligt indhold, som langt de fleste børn og unge møder. I en ny dokumentarserie på DR fortæller en række teenagere, hvad de støder på i løbet af de mange timer, de hver dag bruger på deres telefoner.

Det kan, og tag det som en advarsel, være ubehageligt selv at se på skrift herunder. Det er videoer som dem, 15-årige Noah fra Tølløse har set.

- Jeg så en mand voldtage en død krop og skære lemmer af, fortæller han.

50 børn og unge fra forskellige steder i landet er til dokumentarserien 'Alene hjemme på nettet' blevet interviewet om, hvad de har set, når de er på sociale medier. Og flere af dem beskriver forskellige videoer af selvmord. DR kender børnenes navne, men de optræder kun med fornavn af hensyn til deres privatliv.

- Da jeg var 11 år, så jeg for første gang noget, som virkelig chokerede mig, fortæller Victor. Han er i dag 14 år.

- Det var en mand. Han var ikke særlig gammel. Og indtil videre så videoen helt harmløs ud.

Det er ikke nødvendigvis de samme videoer, de unge har set, men handlingsforløbet er ens.

15-årige Diana, der har set samme eller lignende video forklarer, at manden truer med at skyde sig selv.

Og det bliver ikke ved truslen.

- Der sprøjter hjernemasse og blod ud over det hele, siger Diana.

Stephanie på 16 år beskriver videoer i samme stil på TikTok og Snapchat.

- Der er mennesker, der skyder sig selv, og folk, der bowler med døde menneskers hoveder, siger hun.

Faktisk har tre ud af fire børn og unge mellem 9 og 14 år set ubehageligt indhold på nettet. Det viser en undersøgelse lavet af analyseinstituttet Epinion for DR.

Og hver tredje fortæller i undersøgelsen, at de støder på det hver eneste uge. Undersøgelsen siger ikke noget om, præcist hvad de unge definerer som ubehageligt. Men i DR's dokumentarserie fortæller unge om videoer med vold, skyderier, drab, porno, selvskade og selvmord.

Afbryder de sjove videor

Nogle børn og unge får de ubehagelige videoerne tilsendt af venner. Andre siger, de bliver delt i grupper, de er medlem af. Men 49 procent oplever, ifølge Epinions undersøgelse, at de ubehagelige videoer tilfældigt kommer frem på deres skærm, når de bruger sociale medier.

Det har 18-årige Elias fra Taarnby oplevet, mens han sad og så det, de fleste nok forbinder med de sociale medier som TikTok, Snapchat og Instagram:

- Det var bare sådan en normal, sjov video, siger han.

- Men så i midten af det, så blev det lige cuttet af, og så var det videoer af folk, der blev kørt over af biler, og folk, der blev skudt og fik en masse forfærdelige skader, siger Elias.

Hos organisationen Digitalt Ansvar beskæftiger de sig indgående med børn og unges adfærd på sociale medier. Her fortæller direktør Ask Hesby Holm, at de også ser, at ubehagelige videoer dukker op på de unges sociale medier tilfældigt - men det er med vilje, mener Ask Hesby Holm.

- Voldsomme videoer og skadeligt indhold dukker fuldstændigt tilfældigt op på sociale medier, fordi de sociale medier gerne vil afkode, hvad vi kan lide for at give os mere af det samme, siger han.

Ved at vise forskellige, tilfældige videoer, forsøger det sociale medies algoritme at lære, hvad brugere kan lide.

- Det er selvfølgelig ikke et problem, hvis det er uskyldige kattevideoer, der dukker tilfældigt op, men det er et kæmpe problem, hvis det er selvmord, siger Ask Hesby Holm, der blandt andet arbejder med analyser og konsekvenser af børn og unges brug af sociale medier.

Traume midt i hyggen

De såkaldte kattevideoer er en hjørnesten i internettets katedral af gratis underholdning. De er uskyldige og har for mange en afslappende effekt. Til gengæld er tilskuerens parader nede.

Derfor rammer de tilfældigt placerede voldsomme videoer børnene hårdere, forklarer Lotte Rubæk. Hun er psykolog og leder i børne- og ungdomspsykiatrien i Region Hovedstaden.

- De sidder måske og hygger sig og ser en kattevideo eller en dansevideo, og lige pludseligt ser de et stærkt skræmmende indhold, eksempelvis en lemlæstelse af barn eller seksuelt overgreb mod et barn, som de ikke har nogen beskyttelsesmekanismer imod på det tidspunkt, hvor de ser det, siger Lotte Rubæk.

Hun har mange års erfaring med børn og unges selvskade og børns risikoadfærd på nettet.

- I bedste fald giver det barnet et stort chok, som kan sidde hos dem i flere dage. Og i værste fald kan det give barnet noget, der ligner et traume, som de skal bruge længere tid på at få til at falde på plads i deres system, og som måske aldrig falder helt på plads, siger hun.

Sociale medier: Vi fjerner det meste

TikTok, Snapchat og Meta, der ejer Instagram og Facebook, er blevet forelagt de unges oplevelser og kritikken fra eksperterne.

I en skriftelig kommentar siger TikTok:

"Vi tager vores forpligtelse om at beskytte vores fællesskab alvorligt, og derfor fjerner vi 98 procent skadeligt indhold, før det bliver rapporteret til os med hjælp fra vores 6.000 moderatorer i Europa, hvoraf 42 er tilknyttet Danmark."

Hos Meta, der ejer Instagram og Facebook, understreger politisk chef i Norden, Martin Ruby, at de to platforme fjerner millioner stykker indhold dagligt herunder 6.000 stykker voldeligt og grafisk indhold hver eneste time.

Men han afviser i en mail, at Instagram og Facebook på nogen måde skulle have til hensigt at vise ubehageligt indhold.

"Vi lever af reklameindtægter, men ingen annoncører i verden vil have deres reklamer til at ligge op ad skadeligt indhold. Vi har kun en massiv interesse i at få ryddet op på platformene, men det er ikke altid let," skriver han.

Snapchat skriver til DR:

"De her beretninger er forfærdende, og skadeligt indhold hører ikke til på Snapchat. Hvis vi finder seksuelt eller skadeligt indhold, fjerner vi det med det samme og sletter de kontoen, det stammer fra og samabejder med politiet."

Du kan se meget mere om børns færden på nettet i første afsnit af DR-dokumentaren 'Alene hjemme på nettet'. Det er på DRTV lige nu, mens DR Ultra hele ugen sætter fokus på det området.