Afslørende mails fra Fødevarestyrelsen om svine-MRSA

Fødevarestyrelsens direktør ville lukke munden på DTU-professor.

Direktør i Fødevarestyrelsen, Esben Egede Rasmussen, har første at lukke munden på en resistent bakterie-ekspert. (© DR1 dokumentar: Den dag penicillinen ikke virker)

En række afslørende mails føjer nu nyt til sagen om Fødevarestyrelsen systematiske udeladelser af anbefalinger til bekæmpelse af svine-MRSA.

Korrespondancen viser, at direktør i Fødevarestyrelsen, Esben Egede Rasmussen, øjensynligt forsøgte at lukke munden på Danmarks førende ekspert i resistente bakterier.

I dokumentaren ’Den dag penicillinen ikke virker’ afdækker DR, hvordan Fødevarestyrelsen i årevis fjernede anbefalinger fra deres faste rådgiver på DTU Fødevareinstituttet, professor Frank Aarestrup.

Anbefalinger, der gjorde det klart, at det var altafgørende at undersøge landets 25 avlsgårde for MRSA for at forhindre smitten i at sprede sig til resten af svineproduktionen.

Men Fødevarestyrelsen forhindrede altså rådene i at nå Folketinget, og i dag er hovedparten af de danske svin smittet ligesom op mod 12.000 danskere er ramt af svinebakterien MRSA CC398.

Samtidig forklarede en institutdirektør på DTU i går til DR, hvordan Fødevarestyrelsen samtidig udøvede pression mod DTU for at få Frank Aarestrup til at ændre sine anbefalinger.

Hidtil har Fødevarestyrelsen afvist alle anklager, men en række mails, som DR har fået aktindsigt i, tegner et noget andet billede.

I en mail dateret 23. maj 2014 gør Fødevarestyrelsens direktør Esben Egede Rasmussen det klart, at han er stærkt utilfreds med Frank Aarestrup. Mailen er sendt til DTU’s daværende institutdirektør Jørgen Schlundt kort efter, at Frank Aarestrup i et interview kritiserede Fødevarestyrelsen for ikke at undersøge de danske avlsgrise.

- Dette er ikke tilfredsstillende, skriver Esben Egede Rasmussen og uddyber senere i mailen:

- Det forventer jeg, at du og den øvrige ledelse en gang for alle får gjort Frank Aarestrup begribeligt.

I dag erkender Fødevarestyrelsens direktør, at tonen var ”hård og usædvanlig”, men afviser, at han forsøgte at lukke munden på Frank Aarestrup.

- Jeg har ikke noget ønske om at undertrykke hverken forsknings- eller ytringsfrihed. Men jeg kunne simpelthen ikke finde ud af, hvad DTU mente.

Ifølge Esben Egede Rasmussen opstod konflikten, fordi en såkaldt MRSA-styregruppe året forinden havde afvist at undersøge avlsbesætningerne. DTU’s repræsentant i styregruppen var afdelingschef Flemming Bager.

- Styregruppen var enige om, hvad rådgivningen af ministeriet og ministeren skulle være. Den beslutning underløb Frank Aarestrup med sine udtalelser, mener Esben Egede Rasmussen.

DR har været i kontakt med DTU’s afdelingschef Flemming Bager. Han er dog langt fra enig i udlægningen fra Fødevarestyrelsens direktør.

- Frank Aarestrup og jeg har fastholdt samme linje hele vejen igennem. Jeg bakkede netop ikke op om at undlade at undersøge avlsbesætningerne. Jeg tog til efterretning, at Fødevarestyrelsen prioriterede anderledes, end det jeg anbefalede, siger Flemming Bager, og henviser til referatet fra styregruppemødet.

Her fremgår det, at Flemming Bager fremhævede, at undersøgelser af landets avlsgårde ville ”bidrage med viden” ligesom han i et brev kort forinden anbefalede, at ”alle besætninger i avlstoppen undersøges.”

Avlstoppen blev ikke undersøgt i perioden fra 2008 til 2014. I de seks år steg MRSA-smitten blandt avlsgrisene fra 0 procent til 63 procent.

DR1-dokumentaren ’Den dag penicillinen ikke virker’ sendes på søndag klokken 20.00.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1277014735682381