Elever på de ældste klassetrin på landets gymnasiale uddannelser skal efter påskeferien tilbage i skolen for at gøre klar til studentereksamenerne til sommer.
På statsminister Mette Frederiksens pressemøde i går aftes blev det meddelt, at ungdomsuddannelsesinstitutioner som udgangspunkt fortsat skal holde lukket som følge af coronakrisen.
Men de ældste skal så småt begynde at pakke tasken hver morgen og tage i skole.
Det omfatter alle 3. g'erne og 2. hf'erne samt eux-uddannelserne. Eux giver både studentereksamen og et svendebrev.
De nærmere omstændigheder omkring åbningen ligger dog ikke klar. Det skal Folketingets partier nu forhandle om.
Men undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil siger, at der ikke kan foregå almindelig undervisning:
- Undervisningen kommer til at have nogle ret rigide regler om, hvor mange elever der må være i en gymnasieklasse. Det bliver undervisning på helt andre vilkår, end man er vant til.
Undervisere og elever i risikogruppen eller med familiemedlemmer i husstanden i risikogruppen skal ikke deltage i undervisningen.
Danske Gymnasier fortæller, at man skal mødes med ministeren senere i dag. Og her glæder formand Birgitte Vedersø sig til høre, hvordan det skal gribes an.
- Der er forbud mod at samle mere end ti personer, og hvordan er det så lige, at det helt konkret skal ske? Det skal vi have en snak om, siger hun i P3-programmet Karantæne på P3.
Gymnasieelev: Ikke et godt signal at sende
En af de gymnasieelever, der endnu ikke kan være sikker på at skulle tilbage på skolebænken, er 19-årige Kren Wenzel Måge.
Han går i 3.g på Aarhus Katedralskole, men bor med sin mor, der er er over 60 år og har diabetes. Han venter derfor lige nu på at få at vide, om han fortsat skal modtage digital undervisning hjemmefra.
Han er dog overrasket over, at man nu sender de ældste gymnasieelever tilbage i klasselokalerne.
- Jeg tænker ikke, at det er et godt signal at sende. Man har aflyst store begivenheder såsom festivaler og lignende helt til og med august. Samtidig får vi så et signal om, at vi godt kan gå i skole om en uge. Der er en tvetydighed i det, siger Kren Wenzel Måge.
Han fortæller, at hele perioden op til nu har været præget af stor usikkerhed.
- Mig og mine klassekammerater har lidt haft indtrykket af, at der ikke rigtigt har været styr på det. Jeg tror, der er en generel følelse af, at der ikke er en klar strategi.
- Vi er meget forvirret over, at vi førhen har skullet tage alle de her forhåndsregler, men nu skal vi lige pludselig i skole igen. Eller nogle af os skal. Det er stadig lidt uklart hvem og hvordan, siger han.
’Vi er forsøgskaniner’
Mens det stadig er usikkert, om Kren Wenzel Måge skal tilbage i Aarhus Katedralskoles lokaler efter påske, fortæller han om en generel utryghed ved at skulle sendes ud i samfundet som nogle af de første blandt de studerende.
- Vi bliver lidt sendt ud som forsøgskaniner for at prøve at mærke, om man kan åbne samfundet endnu mere, siger han.
- Vi er nok nogle af dem, der bedst kan klare at blive syge, men på den anden side, har vi også set, at det kan ramme rigtig hårdt hos nogle unge. Så man kan ikke vide sig sikker. Og den usikkerhed tror jeg, der er mange unge, som oplever.
Kren Wenzel Måge mener, at man burde fortsætte den virtuelle undervisning som hidtil.
- Hellere safe than sorry. Jeg synes, man skulle gøre, ligesom man har gjort i folkeskolerne og sætte årskarakterer ind som afsluttende karakterer i stedet.
Han og klassekammeraterne kan højst sandsynligt se frem til en noget anderledes og nok mere nedtonet fejring uden galla og studenterkørsel, når de til sommer springer ud som studenter.
- Det er jo sindssygt ærgerligt, fordi det er sådan en milepæl og nogle minder, man har resten af livet. Men det jo desværre bare den situation, vi står i. Der er ikke noget at gøre ved det, siger Kren Wenzel Måge.
Lille åbning - men med forbehold
Danmark skal lige så stille åbnes trin for trin, efter at landet stort set blev lukket ned for en lille måned siden på grund af coronavirus.
Situationen på landets hospitaler er nemlig så kontrolleret, at der er rigeligt med ledige respirator- og intensivpladser, så flere godt kan blive smittet, uden at sundhedssystemet braser sammen, som det er gjort i for eksempel Italien.
Genåbningen vil finde sted fra 15. april - med et stort forbehold.
For kurven over smittede og indlagte skal holde hen over påsken, så danskerne skal fortsat overholde myndighedernes anbefalinger og for eksempel holde afstand og vaske hænder.
I Danmark har man registreret 187 coronarelaterede dødsfald. 503 personer er indlagt.
Sådan lød det fra Mette Frederiksen i går aftes:
(Artiklen er opdateret med kommentarer fra 3.g-eleven Kren Wenzel Måge.)