Turister på vej til områder med zika-virus kan med fordel spørge hoteller, marinaer og rejsebureauer, hvad der bliver gjort for at bekæmpe myg, der hvor de skal bo.
Opfordringen kommer fra professor i sundhedsvidenskab Flemming Konradsen fra Københavns Universitet.
- Som turist kan du godt begynde at lægge pres på for eksempel hoteller for at sikre myggekontrol, ordentlig affaldshåndtering og vandopbevaring, siger han.
For aedes-myggen, der lige nu spreder zika-virus i Syd- og Mellemamerika, trives godt på steder, hvor der er dårlig affaldshåndtering - for eksempel i byer med skrald på gadehjørnerne og i turistområder.
Og fordi myggen ikke flyver særlig langt, så kan det give god mening at bekæmpe den lokalt.
Myggen trives i storbyerne
Storbyernes fremvækst er ifølge professoren en af årsagerne til, at aedes-myggen spreder sig.
Det skyldes både dårlig håndtering af affald i storbyerne, men også dårlig håndtering af vand i byerne.
For myggen lever også godt på steder, hvor drikkevand står i åbne tanke, eller regnvand står stille uden at blive tømt.
Det kan for eksempel være små skåle under en dryppende aircondition, som ikke bliver tømt. Det kan være tilstoppede tagrender med blade i. Og det kan være krukker og havebassiner uden fisk til at spise myggene, eller gamle plastikflasker og dåser hvor regnvand kan samles.
- Hvis vandet ikke bliver tømt en gang om ugen, så kan det blive små ynglesteder for myggelarverne, siger Flemming Konradsen.
Professoren fortæller, at aedes-myggen allerede var kendt for mange år siden, og dengang briterne var i Indien, kontrollerede de på fredage folks boliger i New Delhi. Hvis folk havde for eksempel krukker stående i haven med vand, kunne de få en bøde, fordi et var et oplagt ynglested for myggen.
Myggen er også i Europa
Det er ikke kun i de syd- og mellemamerikanske lande, at myggen findes.
Den findes også i sydeuropæiske lande som Spanien, Italien og Sydfrankrig og bevæger sig langsomt nordpå, siger Flemming Konradsen.
Han fortæller også, at myggen kan blive spredt til flere europæiske lande i takt med, at vi i stigende grad handler med for eksempel frugt, blomster og affald globalt. Samtidig vil myggen også blive mere udbredt i takt med, at klimaet bliver varmere.
Men i Europa er der på nuværende tidspunkt ikke risiko for at blive smittet med zika-virus af aedes-myggen.
Årsagen er, at myggen ikke bærer virussen i Europa - den har endnu ikke stukket et menneske, der har zika-virus, og kan derfor ikke bringe zika-smitte videre.
Samtidig er den art af aedes-myg, der trives bedst i Europa lige nu, formodentlig ikke så god til at sprede zika-virussen som den art, der er udbredt i Mellem- og Sydamerika.
- Men man kan frygte, at sygdommen vil spredes til det sydlige Europa, når udbredelsen af aedes-myg øges, og de mange rejsende mellem Europa og Mellem- og Sydamerika spreder virussen, siger professoren.
Myggen er dog ikke i Danmark, og der er ikke nogen risiko for at sygdommen spredes her og i landene omkring os, understreger han.
Smitter med mere end zika
Selvom zika-virus lige nu får meget opmærksomhed, fordi der er et udbrud i gang i for eksempel Brasilien, så smitterAedes-myggen også med andre sygdomme.
- Myggen kan også smitte med dengue-virus, gul feber-virus og chikungunya-virus, som er mere udbredt end zika-virus, der dog får meget opmærksomhed lige nu, fordi den er mistænkt for at skade fostre og nyfødte alvorligt, siger Flemming Konradsen.
I modsætning til malariamyggen, så stikker aedes-myggen om dagen, og den kan godt lide at stikke ved fødder og ankler.
Derfor er det ifølge professoren vigtigt regelmæssigt at smøre sig med myggespray på de områder af kroppen.
Han påpeger, at myggespray ofte kun holder i et par timer, og derfor er det vigtigste at dække sig til med løst tøj, indtil myggebekæmpelse i storbyer og i turistområder får en højere prioritet.