Stadigt flere ældre bliver stadig flere år på arbejdsmarkedet. Faktisk viser de nyeste fremskrivninger af arbejdsstyrken, at vi takket være den ældre del af befolkningen undgår den mangel på arbejdskraft, som ellers har været forudset de seneste år.
Skiftende danske regeringen har det seneste ti-år gennemført adskillige indgreb: forårspakke, skattereformer, jobplaner, dagpengereform, velfærdsreform. Alle med formålet at øge arbejdsstyrken i fremtiden.
Hænder nok
Og reformerne ser ud til at virke. Alene velfærdsreformen fra 2006, som havde til hensigt, at få de ældre medarbejdere til at gå senere på pension, vil øge arbejdsstyrken med 220.000 mennesker frem til 2040.
- Det modvirker fuldstændig den udvikling, vi ellers har, hvor der bliver flere ældre og færre yngre, siger chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, Frederik Pedersen.
I dag er der 2,85 millioner danskere i arbejdsstyrken, men som resultat af reformerne vil der i fremtiden være over 3 millioner, skriver Berlingske.
Mere rummelighed
- Problemet er løst på den lange bane, siger Frederik Pedersen.
Han mener dog, at vi skal være opmærksomme på hvilke befolkningsgrupper, der i fremtiden bliver flere af på kontorer og fabrikker.
- En stor del af den stigning vil ligge blandt den ældre del af befolkningen. Og selvom vi de senere år har set, at de ældre har en større og større tilknytning til arbejdsmarkedet, så kan der i fremtiden godt blive brug for mere rummelighed i forhold til at fastholde de ældre, vurderer Frederik Pedersen fra AE.