NemID og e-Boks har gjort livet lettere for mange af os, men der er også en gruppe af ældre borgere, der har problemer med at benytte de digitale hjælpemidler.
Det har skabt knaster i udrulningen af vaccinationerne flere steder i landet, hvor de ældre over 65 år med plejebehov lige nu er den gruppe, der står forrest i køen til at blive prikket i skulderen.
Flere vaccinationscentre oplever eller har oplevet, at rigtig mange simpelthen ikke dukker op.
Det gælder blandt andet i Region Midtjylland, fortæller koncernchef Ole Thomsen.
- Det er tydeligvis svært for mange ældre at finde ud af at booke sig ind på den hjemmeside, hvor de skal gøre det, siger han.
I Randers står Bent Windelborg Nielsen, der er overlæge og ansvarlig for vaccinationscentret, med en alvorlig udfordring.
Der er tider til 252 ældre borgere i løbet af fredagen, men på forhånd har kun 131 meldt deres ankomst.
- Så vi står med et hul på 120, der måske - måske ikke kommer. Og vi har svært ved at beregne, hvor meget vaccine vi skal bruge, og det er ærgerligt, at de ældre ikke får den, når nu muligheden er der, siger han.
Han beroliger med, at ikke en eneste vaccine er gået til spilde, da de overskydende i stedet bliver fordelt ud til frontpersonalet i sundhedssektoren.
Men det er ikke uden konsekvenser, når den gruppe, der står forrest i køen, ikke dukker op, understreger koncernchef Ole Thomsen.
- Jeg hører, at vi er færdige sidst i næste uge, så som det ser ud lige nu, så bliver indsatsen forsinket en uge, og det er ærgerligt, siger han.
Kritisk for samfundet
Når det er afgørende, at myndighedernes vaccinationsplan bliver overholdt, skyldes det, at forsinkelser i sidste ende kan ramme hårdt, siger DR Nyheders sundhedsanalytiker Anders Heissel.
- Den her rækkefølge er jo lavet af en grund, så det er kritisk, at dem, der står først på listen for at minimere alvorlig sygdom og død, ikke får den. Og det er også kritisk for samfundet, for det, vi prøver at gøre med den her kæmpe indsats, er at skærme sundhedsvæsenet mod for mange indlæggelser, siger han.
Han hæfter sig ved, at man i kommunerne forsøger sig med initiativer, der skal gøre det nemmere for de ældre at få det eftertragtede prik i skulderen for de cirka 50.000 borgere, der er over 65 år og modtager hjælp i hjemmet.
Det sker blandt andet med pop up-vaccinationscentre og en mere 'håndholdt indsats', hvor kommunale medarbejdere tager fat og hjælper de ældre med at få bestilt tid.
Men han opfordrer samtidig til, at man lige ser sig omkring og giver en hånd til dem, der løber panden mod den digitale mur.
- Det handler om at få hjulpet de ældre, for vi kender sikkert alle sammen en forælder eller en bedstemor, der er i gruppen, og de skal hjælpes.
Bad om hjælp
Det var netop den måde, man løste problemet i Frederikshavn Kommune.
Der skulle ske noget, da det stod klart, at under halvdelen af de 890 borgere i målgruppen havde bestilt tid, selvom de var blevet indkaldt, fortæller borgmester Birgit Hansen (S).
- Vi gik i gang med at lave et opråb, hvor vi sagde ’kære I voksne sønner og døtre, hvis I kender en i målgruppen, så ring gerne lige til dem eller bank på hos dem'.
- Og vi brugte også hjemmeplejen og kommunen, og så gik det stærkt, og nu har vi så fået booket alle pladser, fortalte hun i går.
Den næste gruppe, der kan se frem til indkaldelse til vaccinationscentrene, er alle borgere over 85 år, der ønsker at blive prikket.