Ægtefælle-skoler i Afrika lærer mænd om ligestilling og kvinders sundhed

En skole for ægtemænd har i Burkina Faso lært mænd, at deres gravide koner skal føde på en klinik i stedet for i hjemmet.

Eduar på 45 år er gift med sin kone Veronique på 27. Han er her iført en gul trøje som bevis på, at han deltager i ægtefælleskolen, der skal give ham bedre forståelse for sin kones rettigheder. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Glade koner giver glade mænd.

Sådan lyder budskabet til mændene på skolebænken i Kamse-landsbyen i det afrikanske land Burkina Faso.

Skolen er en af de såkaldte ægtefælleskoler, hvor mænd bliver undervist i kvinders og børns sundhed og i ligestilling.

- Vi skal ikke kun tale om kvinders rettigheder med kvinder, men også med mænd, fordi det ofte er dem, der er beslutningstagere i familierne, siger Pernille Fenger, der er chef for FN's Befolkningsfonds nordiske kontor.

- Og hvis mændene ikke forstår, hvor vigtigt det er, at deres koner eksempelvis skal se en jordemoder, når de er gravide, så bliver udgifterne til transporten hen til sundhedsklinikkerne ikke prioriteret, forklarer hun.

Flere levende børn

Det er blandt andet FN-organisationen UNFPA, der står bag ægtefælleskolerne, som lige nu findes i fem forskellige afrikanske lande.

Den første åbnede i Niger i 2008. På skolerne er et af de gennemgående emner netop graviditet og fødsel. Her bliver mændene klædt bedre på til at hjælpe deres koner, så risikoen for at dø i barselsseng og få varige mén af fødslen mindskes.

- De får jo bedre sundhed, flere levende børn, knap så mange sygdomstilfælde og større velstand, siger udenrigsminister Kristian Jensen om ægtefælleskolerne, som Danmark understøtter gennem UNFPA.

Både drenge og piger henter nu vand

I april besøgte han sammen med Kronprinsesse Mary ægtefælleskolen i landsbyen Kamsé i Burkina Faso.

Siden den åbnede er der sket meget i forhold til kvinders sundhed. Nu føder alle kvinder ifølge det danske udenrigsministerium på en sundhedsklinik. Inden skolen kom til byen var det kun 40 procent af alle fødsler i landsbyen, der fandt sted på klinikken, oplyser ministeriet.

Kristian Jensen og Kronprinsesse Mary besøgte ægtemandskolen i Kamse, hvor de fik en ged og fire høns i gaver fra landsbyen. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

- Det, der gjorde størst indtryk på mig, var at få lov til at snakke med gruppen af kvinderne og høre, hvor lidt der egentlig skal til for at skabe en kæmpe forandring, siger Kristian Jensen og uddyber:

- Det, at både drenge og piger hjælper med at hente vand, skaber en kæmpe forandring i forhold til, at piger får lov at gå i skole. At kvinder får lov at besøge en sundhedsklinik skaber en kæmpe forandring i forhold til dødsfald og fødselskader.

Ægtefælleskolerne findes i Burkina Faso, Niger, Elfenbenskysten, Senegal, Sierra Leone og Mauretanien.

På konferencen Women Deliver, der bliver afholdt i denne uge i København, er der netop fokus på kvinders sundhed ved graviditet og fødsel.

Women Deliver er en global organisation, der arbejder for at forbedre sundhedsforhold for kvinder og piger og styrke kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder.