Ægproducenter fjerner fiskemel fra foder efter fund af PFAS

Det oplyser Danske Æg og Økologisk Landsforening.

Fundet af PFAS i økologiske æg stammer højest sandsynligt fra fiskemel, som bruges til hønsefoder. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

På baggrund af, at der er fundet skadelige PFAS-stoffer i økologiske æg fra hønsefarme i hele Danmark, stopper Danske Æg og Økologisk Landsforening med at bruge fiskemel i foderet til økologiske høns.

- Af hensyn til fødevaresikkerheden stopper vi brugen af fiskemel, siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Dansk Æg, i en pressemeddelelse.

- Vi tager situationen meget alvorligt, for fødevaresikkerheden er altafgørende for os. Derfor fjerner vi nu fiskemel fra økologiske æg og sætter alle kræfter ind på at blive klogere på problemstillingen.

Danske Æg er en er en brancheorganisation under Landbrug & Fødevarer, hvis medlemmer er andre foreninger, herunder ægproducenter samt virksomheder inden for ægbranchen.

Hos Økologisk Landsforening, som også repræsenterer en del af de danske ægproducenter, har man også valgt at stoppe helt med at bruge fiskemel i foderet.

Det blev besluttet i morges på et møde, hvor repræsentanter fra ægpakkerier, foderleverandører og ægproducenter deltog.

- Vi har konstateret, at det er en udfordring i fiskemelet, og så har vi set på, hvordan vi kan løse det her, og det kan vi gøre ved at tage fiskemelet ud af foderblandingen, siger Louise Køster, der er forperson i Økologisk Landsforening.

Grunden til, at hønsene får fiskemel, skyldes de aminosyrer og proteiner, der er i melet, fortæller hun.

Både aminosyrer og proteiner er nemlig nødvendige for, at dyrene trives og har det godt, men også for, at de kan lægge æg.

Derfor skal der findes en løsning på problemet. På den korte bane kan det klares med, at hønsene får en anden foderblanding, men det er ikke holdbart i længden.

Det er Økologisk Landsforening ved at se på nu.

- Det vigtigste for os har været at sikre, at fiskemelet kommer ud, siger Louise Køster.

PFAS menes at stamme fra fiskemel

En undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen har lavet i samarbejde, viser, at der er fundet PFAS i økologiske æg fra producenter i hele landet.

Stoffet er fundet i æggeblommerne, og undersøgelsen peger på, at det er fiskemel, som indgår i hønsenes foder, der indeholder PFAS.

PFAS-stoffer kan vandre og ophobe sig gennem fødekæden.

På den måde er stofferne sandsynligvis vandret fra fiskemel, der indgår i hønsefoder, over hønen til ægget, hvor det binder sig til proteinet i æggeblommen og på den måde kan blive spist af mennesker.

PFAS er det overordnede navn for tusindvis af menneskeskabte, kemiske fluorstoffer, som er blevet brugt i en lang række industrier og produkter. De bliver også kaldt "evighedskemikalier", fordi de er meget svære at nedbryde.

Stofferne er mistænkt for at føre til en lang række forskellige sygdomme. Det er blandt andet leverskader, kræft og fertilitetsproblemer.