To advokater bliver nu sat under lup af Advokatrådet, efter de i en ny dokumentar fra TV2 med Mads Brügger i spidsen er blevet sat i forbindelse med den kriminelle underverden i Danmark.
Den omstridte dokumentar 'Den sorte svane' rejser ifølge Advokatrådet "kraftige spørgsmålstegn ved", om de to advokater "har levet op til de regler og forpligtelser, der gælder for advokater". Rådet har derfor igangsat en undersøgelse af dem.
Formand Martin Lavesen har set klip og udtalelser fra dokumentaren, som han kalder "foruroligende".
- I TV2's udsendelser kommer det til at fremstå, som om advokaterne nærmest fungerer som nyttige håndlangere for bander og kriminelles ulovlige aktiviteter, siger han til DR.
- Det ligger meget langt fra det, jeg synes, man skal gøre som advokat. Den adfærd, jeg kan se på klippene, tager jeg klar afstand fra.
Advokatrådet har til opgave at føre tilsyn med alle advokater i Danmark. Undersøgelsen, som de nu igangsætter, kan blive bragt for Advokatnævnet, som i sidste ende har sanktionsmulighederne over for de pågældende advokater og i yderste konsekvens kan vælge at fratage dem deres advokattitler.
'Advokater skal fremme retfærdighed'
Advokatrådets formand kan ikke gå nærmere ind i detaljerne af, hvad rådet undersøger, idet den er underlagt en skærpet tavshedspligt. Af samme grund kan Martin Lavesen hverken be- eller afkræfte, om det har kendt til advokaterne ved tidligere tilsyn inden TV2's afsløringer, eller om rådet har politianmeldt de pågældende efter dokumentaren.
Men man må som advokat ikke arbejde sammen med kriminelle - hverken bevidst eller uforvarende, understreger han.
- Hvis man bliver stillet over for at hjælpe kriminelle i en situation, hvor man skal rådgive eller medvirke til eksempelvis som her til få gæld til at forsvinde fra nogle, der ligner tvivlsomme forretningsfolk – så skal man klart sige nej til at rådgive, siger Martin Lavesen.
- Vi skal alle som advokater fremme retfærdighed og modvirke uret. Og når man ser på de klip, som jeg har set fra 'Den sorte svane', er der ikke noget, der peger i den retning, siger han.
I dokumentaren kan det se ud som om, at en af de to advokater misbruger sin klientkonto, og at den bliver stillet til rådighed for kriminalitet.
Noget, som er dybt problematisk og i øvrigt også strafbart, understreger Martin Lavesen.
Den anden advokat fungerer som kurator.
- Ud fra det, jeg ser, er det vigtigt at sige, at en kurators opgave ikke er at få gæld til at forsvinde fra tvivlsomme forretningsfolk, men det er at få styr på boet, siger advokatformanden om den del.
- Det er selvfølgelig utroligt vigtigt for den tillid, der er til advokater og især kuratorer, at vi lever op til de forpligtelser, vi har, og ikke kommer til at varetage virksomhedens interesser i en konkurs, men derimod dem, der har penge til gode.
'Vi har et effektivt tilsyn'
Advokatrådet har pligt til at føre tilsyn med landets advokater. Og hvis der viser sig i dette tilfælde at være tale om brud på reglerne, er det heller ikke første gang, det er sket. Men når det sker, så fungerer Advokatrådets tilsyn også, som de skal, mener formanden.
Han vurderer altså ikke, at dokumentarens afsløringer viser, at Advokatrådets tilsyn ikke fungerer, som de skal.
- For mig at se er det her en enkeltstående situation. Min vurdering er, at det tilsyn, vi fører i dag, fungerer godt, siger Martin Lavesen.
- Vi har et tilsyn hos Advokatrådet, som er rigtigt og effektivt. Det forhold, at man nu ser en udsendelse med nogle absolut foruroligende udtalelser fra nogle advokater, kan man ikke sætte lighedstegn med, at vores tilsyn ikke fungerer. For det gør det, siger han.
Advokatrådet oplyser, at det i begyndelsen af april har lavet em "markant omlægning" af dets tilsyn. Rådet har blandt andet skærpet tilsynet med hvidvask-pligterne og klientkontoen.